Bedrijfssoftware
5 onmisbare bronnen
Oriënteren op bedrijfssoftware? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’
Softwareoplossing selecteren? Gebruik de gratis bedrijfssoftware box
Hulp of advies nodig? Deze bedrijfssoftware experts staan voor je klaar!
Bedrijfssoftware vergelijken Bekijk oplossingen en leveranciers.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief
Kies de bedrijfssoftware waarover je meer wil weten
Basis bedrijfssoftware
|
Logistieke software
|
Overige bedrijfssoftware
|
Soorten bedrijfssoftware
Wat is bedrijfssoftware?
Bedrijfssoftware is de verzamelnaam van softwareapplicaties en systemen die worden gebruikt om diverse bedrijfsprocessen te beheren en te automatiseren. Het betreft een groot aantal verschillende soorten, waarvan je hierboven een overzicht ziet. Veel software heeft algemene toepassingen, waardoor deze geschikt zijn voor een breed scala aan bedrijven. Steeds vaker betreft bedrijfssoftware gespecialiseerde tools die zijn ontworpen voor specifieke industrieën of functies.
Bedrijfssoftware of business software?
Bedrijfssoftware en business software worden door elkaar gebruikt en hebben betrekking op dezelfde soorten software. Het enige verschil tussen de twee begrippen is dat het eerste vooral gebruikt wordt in Nederlandstalige omgevingen en business software ook daarbuiten.
Welke soorten bedrijfssoftware zijn er?
Voor de verschillende toepassingen van bedrijfssoftware zijn veel op bedrijfsprocessen gerichte oplossingen beschikbaar. De belangrijkste zijn:
- ERP software – Dit is geïntegreerde bedrijfssoftware voor administratieve, commerciële en logistieke toepassingen. Veel losse soorten bedrijfssoftware kunnen samengevoegd zijn in een centrale ERP oplossing. Toepassingen zijn voor financiële processen, bedrijfsadministratie, logistiek, voorraadbeheer, e-commerce, HRM, crediteuren- en debiteurenbeheer, inkoopadministratie, service of planning. Meer over ERP software.
- CRM software – Software voor customer relationship management ondersteunt jullie marketing en sales. Toepassingen zijn voor relatiebeheer, contactbeheer, leadgeneratie, lead management, leadopvolging, opportunity management, e-commerce, acquisitie en service. Meer over CRM software.
- HRM software – Deze software biedt oplossingen voor het automatiseren van administratieve processen rondom human resource management (HRM). Toepassingen zijn voor personeelsdossiers, salarissen, contracten, urenregistratie, salarisadministratie, verlof- en verzuimbeheer, selfservice voor medewerkers, ESS, MSS, declaraties, competentie- en performance management en HR analytics. Meer over HRM software.
- DMS software – Document management oplossingen gebruik je voor het opslaan, beheren en terugvindbaar maken van alle soorten bedrijfsdocumenten en content. Verwante oplossingen zijn enterprise content management (ECM) en enterprise information management (EIM). Toepassingen zijn voor het optimaliseren van documentenstromen, documentbeheer, scannen en digitaal opslaan, digitaal archiveren en versiebeheer. Meer over DMS software.
- WMS software – Dit is software voor warehouse management en magazijnbeheer. Toepassingen zijn het besturen, beheren en optimaliseren van goederenstromen, productbeheer, order management, verzenden, tracking & tracing, orderpicking, order verzamelen, logistieke processen, optimaliseren, magazijnlogistiek, artikelbeheer en assortimentsbeheer. Meer over WMS software.
- BI software – Business intelligence software verzamelt, bewerkt, analyseert en presenteert data uit meerdere informatiesystemen met het doel om betere managementbeslissingen te kunnen nemen. Verwante begrippen zijn big data, data warehousing en self service BI. Toepassingen zijn voor business analytics, data analytics, data management, data visualization, management dashboard, visualisatie, data mining, customer intelligence en dashboards. Meer over BI software.
- TMS software – Deze wordt gebruikt voor het automatiseren van logistieke en administratieve processen rondom het transport van fysieke goederen of mensen en de planning daarvan. Verwante begrippen zijn transportsoftware, boordcomputers, transportbeheer, routeplanning, routeoptimalisatie, navigatie, wagenparkbeheer en fleet management. Meer over TMS software.
- Financiële software – Dit is alle software voor financiële administraties, die geen onderdeel zijn van ERP software. Vaak betreft financiële software een boekhoudpakket en administratie software. Toepassingen zijn voor administraties, activity based costing (ABC), belastingen, beleggingen, betalingsverkeer, budgettering, consolidatie, crediteurenbeheer, debiteurenbeheer, elektronisch bankieren, facturering en incassobeheer. Meer over financiële software.
- Boekhoudsoftware – Deze financiële software gebruik je voor de basisboekhouding van je organisatie en vormt de kern van je financiële administratie. Het stelt je in staat om te voldoen aan je administratieve verplichtingen, geeft zicht op inkomende en uitgaande geldstromen en biedt controle op omzetontwikkelingen en bedrijfsresultaten. Meer over boekhoudsoftware.
- Supply chain management software – SCM software bestaat uit softwareoplossingen voor supply chain management, gericht op het beheer van goederenstromen en ketenbeheer. Toepassingen zijn voor planning en communicatie, logistiek, inkoop, voorraadbeheer, inventory management, magazijnbeheer, ketenintegratie, bestelprocessen en afleverprocessen. Meer over supply chain management.
- Business proces management software – BPM software bestaat uit oplossingen voor het efficiënt en effectief beheren van bedrijfsprocessen, zodat deze verder kunnen worden geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Toepassingen zijn er voor procesanalyse en procesontwerp, projectenadministratie, projectmanagement, workflow management, WFM en veranderingsprocessen. Meer over business proces management.
Bedrijfssoftware vervangen en vernieuwen
Na hoeveel jaar moet je bedrijfssoftware vervangen?
Er is geen standaardregel over de levensduur van bedrijfssoftware. In de praktijk zien we dat veel bedrijven hun belangrijkste systemen elke 5 tot 10 jaar vervangen. Wanneer je moet vervangen hangt af van verschillende factoren. Hierbij kunnen brancheontwikkelingen, veranderende bedrijfsbehoeften, technologische ontwikkelingen of de mate van support van jullie leverancier een rol spelen. De factoren die invloed hebben op jullie beslissingen hierover, lichten we hieronder toe.
- Technologische veroudering – Als de software niet meer aansluit op de nieuwste technologieën of niet meer kan koppelen met andere systemen in je organisatie, is het tijd voor een upgrade of vervanging.
- Veranderingen in jullie bedrijfsbehoeften – Als de software niet meer voldoet aan de veranderende behoeften van jullie organisatie, zoals schaalbaarheid, functionaliteit of efficiëntie, kan vervanging noodzakelijk zijn.
- Ondersteuning en updates – Software die door jullie leverancier niet langer wordt ondersteund met updates en beveiligingspatches, kan risico’s opleveren voor jullie dataveiligheid en bedrijfsprocessen.
- Kosten en baten – Wanneer de kosten voor het onderhouden en aanpassen van de oude software hoger zijn dan de investering in nieuwe software, kan het verstandiger zijn om over te stappen.
Stel vervanging van bedrijfssoftware niet uit
Iedere sector verandert continu. Wie zich niet tijdig aanpast, loopt het risico klanten en inkomsten te verliezen. Je bedrijfsstrategie staat dan ook niet vast en verandert om nieuwe markten aan te kunnen boren, bedrijfsprocessen efficiënter te maken en klanten beter van dienst te zijn. Als je constateert dat jullie processen en bedrijfssoftware de bedrijfsstrategie op termijn gaan ondermijnen, is het tijd om in actie komen. Zelfs als anderen in je organisatie van mening zijn dat er nog niets aan de hand is.
Veel bedrijven wachten zo lang met het vervangen van hun oude bedrijfssoftware, dat er uiteindelijk onder tijdsdruk een nieuw systeem geïmplementeerd moet worden. Dan ben je eigenlijk al te laat. Eerst zal je nog bestaande, ingesleten denkpatronen over huidige werkprocessen in je organisatie moeten wegnemen, voordat je nieuwe bedrijfssoftware kunt implementeren. Dat kost veel tijd. Begin dus op het juiste moment en laat je adviseren over wat dat juiste moment is.
Wat als je bedrijf is veranderd?
De technologische ontwikkelingen van de laatste jaren hebben de samenleving en economie enorm veranderd. Met de snelle ontwikkelingen rond datatoepassingen en artificial intelligence is het einde daarvan nog lang niet in zicht. Als bedrijf moet je je doorlopend aanpassen aan nieuwe technologische ontwikkelingen, om geen terrein te verliezen aan je concurrenten. Ook klanten verlangen dat je bedrijf gebruik maakt van de laatste ontwikkelingen.
Behalve een veranderde klantrelatie, heeft nieuwe technologie ook zijn weerslag op de bedrijfsvoering zelf. Bijvoorbeeld door introductie van andere bedrijfsprocessen, waarmee je jullie klanten nog sneller en beter kan bedienen. Dit alles heeft de afgelopen jaren grote gevolgen gehad voor jullie bedrijfssoftware. Bestaande software werd daarom waarschijnlijk gedurende vele jaren stukje bij beetje aangepast aan de nieuwe omstandigheden, hoewel deze daarvoor nooit was ontworpen. In plaats van te breken met verouderde bedrijfssoftware, was het makkelijker om daaraan vast te houden en veranderingen uit te stellen. Tot het echt niet meer anders kan. Maar dan ben je eigenlijk te laat.
Bedrijfssoftware in relatie tot de supply chain
De automatisering van je bedrijfsprocessen vindt ook plaats op grotere schaal, binnen sectoren en supply chains. Is je bedrijf afhankelijk van de aanvoer van grondstoffen of halffabricaten, dan is de aanvoer hiervan ook geautomatiseerd, zodat je eigen bedrijfsprocessen zo optimaal mogelijk kunnen worden ingericht.
Vergaande digitalisering, dataoplossingen en AI hebben werk- en productieprocessen veranderd. Zo is niet alleen de data-uitwisseling tussen bedrijven gedigitaliseerd, maar ook die aan de klantzijde van de keten, wat op zijn beurt tot optimalisatie over meerdere ketens heeft geleid. Ook hierop moet bedrijfssoftware doorlopend aangepast worden.
Betere beheersing van alle bedrijfsprocessen
Om proactief en niet reactief te kunnen bijsturen, heb je data en managementrapportages nodig. Hiermee houd je nog beter de controle over je bedrijfsvoering en de resultaten. Om bijsturen mogelijk te maken, moet je jullie bedrijfsprocessen zo inrichten dat op elk gewenst moment rapportages gemaakt kunnen worden. Dit vereist dat je beschikt over real-time data analytics en dashboards die je inzicht geven in jullie bedrijfsprestaties.
De hiervoor benodigde software is nauw verweven met alle andere bedrijfssoftware. Verouderde legacy software is hier meestal niet voor geschikt. Moderne bedrijfssoftware is nodig als je datagedreven wil werken en op data gebaseerde beslissingen wil nemen om je bedrijf continu te kunnen verbeteren.
Welke keuzes zijn er om bedrijfssoftware te vervangen?
Bij het vervangen van bestaande bedrijfssoftware heb je de keuze uit vier oplossingen:
- Standaardsoftware
- Maatwerksoftware
- Software nabouwen
- Combinatie van standaard en maatwerk
Standaardsoftware
Als standaardsoftware bij jullie softwarebehoefte past, verdient dat altijd de voorkeur boven maatwerksoftware of software nabouwen. Tegenwoordige standaardsoftware is namelijk zo compleet, stabiel en configureerbaar, dat daarmee bijna altijd een uitstekend werkend systeem realiseerbaar is. Standaardsoftware biedt algemene functies voor een breed publiek en heeft daardoor minder aanpassingsmogelijkheden voor bedrijfsspecifieke behoeften. Het wordt doorgaans ondersteund door uitgebreide handleidingen, tutorials en supportmogelijkheden en is direct beschikbaar. Je kan er direct na aanschaf mee aan de slag.
Qua investering is standaardsoftware bijna altijd de meest interessante optie, omdat alles wat je nodig hebt niet meer gemaakt hoeft te worden, het al getest is en er geen kinderziektes meer zijn. Sinds bijna alle bedrijfssoftware als cloudoplossing beschikbaar is, zijn de voordelen van standaardsoftware alleen maar toegenomen. Zo zijn de belangrijkste voordelen van standaardsoftware:
- Kostenbesparend – Meestal veel goedkoper in aanschaf dan maatwerksoftware, omdat de ontwikkelkosten over vele gebruikers worden verspreid.
- Snelle implementatie – Omdat de software al volledig ontwikkeld is, kan deze snel worden geïnstalleerd of geconfigureerd en in gebruik genomen worden.
- Betrouwbaar – Omdat standaardsoftware door veel gebruikers wordt gebruikt, zijn de meeste grote fouten en bugs al gesignaleerd en opgelost.
- Up to date – Ontwikkelaars van standaardsoftware bieden regelmatig updates aan om de software actueel te houden met de nieuwste technologieën en beveiligingsstandaarden.
- Compatibiliteit – Standaardsoftware is vaak ontworpen om goed te integreren met andere veelgebruikte softwareproducten, wat de koppeling binnen je organisatie verbetert en vergemakkelijkt.
Maatwerksoftware
Een andere mogelijkheid om je bedrijfssoftware te vervangen is door te kiezen voor maatwerksoftware. Deze oplossing wordt volledig ontwikkeld op basis van jullie eisen, verwachtingen, inzichten en wensen. Maatwerk bedrijfssoftware kies je als de software naadloos moet aansluiten op jullie bedrijfsproces en een goede standaardoplossing daarvoor niet voorhanden is. Eigenschappen van maatwerksoftware zijn:
- Specifiek ontworpen – Maatwerksoftware wordt vanaf de grond opgebouwd om precies aan te sluiten bij jullie specifieke processen, procedures en werkwijzen.
Flexibel – De software kan relatief gemakkelijk worden aangepast of uitgebreid naarmate jullie behoeften veranderen. - Passend – De software wordt speciaal ontworpen om naadloos te integreren met jullie andere bedrijfsspecifieke systemen en applicaties.
- Uniek – Geen andere organisatie gebruikt dezelfde software, wat kan zorgen dat jullie een competitief voordeel hebben.
- Relatief duur – Maatwerkprojecten zijn meestal veel duurder dan softwareprojecten waarbij gebruik gemaakt wordt van standaardsoftware. Daarnaast zijn de kosten slecht vooraf in te schatten en is er eerder sprake van meerwerk dan van minderwerk.
- Afhankelijk – Door gebruik te maken van maatwerksoftware maak je je afhankelijk van de softwarebouwer (vendor lock-in). Hierdoor ben je minder flexibel in latere ontwikkelingen en kan je te maken krijgen met steeds hogere kosten.
Door gebruik te maken van low code oplossingen kunnen snel maatwerkapplicaties gebouwd worden. Hierdoor vervallen een aantal van de bovenstaande minder positieve punten. De ontwikkeltijd is kort en de kosten zijn relatief laag.
Software nabouwen
Een belangrijk voordeel van nieuwe bedrijfssoftware is dat je optimaal kunt profiteren van de nieuwe eigenschappen van nieuwe software. Dat leidt vaak tot een sterk verbeterde werkwijze. Dat voordeel heb je met software nabouwen niet en toch gebeurt het. Software nabouwen heeft als resultaat een oplossing die precies hetzelfde doet als de oude software met het verschil dat alles ‘onder de motorkap’ gebruik maakt van nieuwe technologie. Veel kwetsbaarheden zijn daarmee weggenomen, maar van echte vernieuwing is geen sprake.
Software nabouwen is een risicobeperkend concept. Functioneel blijft alles bij het oude, waardoor de overstap van het oude naar het nieuwe systeem probleemloos verloopt. De projectduur en implementatietijd zijn relatief kort, omdat het bestaande systeem de blauwdruk vormt voor het nieuwe systeem. Als je echte vooruitgang wil met je processen en IT toepassingen, is het nabouwen van software niet de beste optie.
Combinatie van standaard en maatwerk
Hoe meer je kan realiseren met standaardsoftware hoe beter het is. Maar het kan voorkomen dat de gekozen standaardoplossing niet voorziet in een extra functionaliteit of koppeling die je wenst. In dat geval kan de toevoeging van maatwerk aan de standaardsoftware een oplossing bieden. Daar zijn diverse mogelijkheden voor:
- API’s – Veel moderne standaardsoftware biedt API’s die externe ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om eigen functionaliteiten of diensten te koppelen met de standaardsoftware. Via de API’s is naadloze communicatie mogelijk, wat data uitwisseling en uitbreiding van functionaliteit mogelijk maakt.
- Plugins en add-ons – Diverse softwareplatforms ondersteunen het gebruik van plugins en add-ons die speciaal ontworpen zijn om extra functionaliteit toe te voegen. Dit kan variëren van eenvoudige tools tot complexe modules die diep in het systeem ingrijpen.
- Middleware – Dit is software die als brug tussen verschillende applicaties of databronnen fungeert. Middleware kan worden gebruikt om standaardsoftware te verbinden met maatwerkapplicaties, waardoor een soepele datastroom en functionaliteit tussen verschillende systemen mogelijk is.
Wat is een vendor lock-in?
Bij een vendor lock-in word je afhankelijk van een ICT leverancier en kan je voor een nieuwe ICT oplossing niet eenvoudig overstappen naar een andere aanbieder, zonder dat je te maken krijgt met hoge kosten, veel moeite of verstoring van je processen. Vooral bij complexe systemen bestaat het risico dat je gebonden wordt aan een specifieke technologie of bijzonere platforms. De afhankelijkheid ontstaat door unieke of gesloten technologie, die niet compatibel is met de technologie van andere aanbieders. Het is belangrijk een vendor lock-in te voorkomen, omdat deze verdere innovatie en optimalisatie in de weg kan staan.
Hoe voorkom je een vendor lock-in?
Je kan een vendor lock-in voorkomen door in jullie IT projecten te kiezen voor open standaarden en technologieën die compatibel zijn met meerdere andere systemen en leveranciers. Dit geeft je de flexibiliteit om van leverancier of oplossing te veranderen zonder grote aanpassingen of kosten. Bij het selecteren van nieuwe bedrijfssoftware is het dan ook verstandig om leveranciers te kiezen die duidelijk zijn over de integratiemogelijkheden van hun software en de beschikbaarheid van interfaces. Zo nodig laat je dit contractueel vastleggen. Daarnaast is je IT architectuur van belang. Als hierin onderdelen gemakkelijk vervangbaar zijn, neemt het risico op een vendor lock-in af.
Legacy software vervangen
Wat is legacy software?
Legacy software zijn systemen of applicaties die qua technologie en ontwerp sterk verouderd zijn, maar desondanks nog steeds in gebruik zijn. Deze software werd oorspronkelijk ontwikkeld met toen naar toen geldende maatstaven en is daarom nu vaak moeilijk te integreren met modernere systemen.
Hoewel legacy software nog functioneel kan zijn en meestal kritieke bedrijfsprocessen ondersteunt, brengt het veel risico’s met zich mee. Het gebruik ervan kan leiden tot efficiëntieverlies, verhoogde operationele risico’s en beperkingen in technologische groei. Omdat het vernieuwen of vervangen van legacy software bijna altijd erg complex en kostbaar is, wordt dit vaak uitgesteld. De software blijft dan in gebruik tot het moment dat de nadelen uiteindelijk een vernieuwing noodzakelijk maken.
Wat zijn kenmerken van legacy software?
Legacy software is bijna altijd bedrijfskritische software. Dit betekent dat de belangrijkste bedrijfsprocessen op deze software draaien. Meestal is de software al 10 jaar of langer geleden door de eigen IT afdeling ontwikkeld of is er een basispakket aangeschaft die je IT afdeling met hulp van externe expertise heeft geïmplementeerd. Praktisch altijd is er tijdens die implementatie maatwerk toegevoegd.
In de jaren na de eerste implementatie heeft je eigen IT afdeling deze bedrijfssoftware beheerd en doorontwikkeld op basis van nieuwe eisen en wensen. Het was de belangrijkste software in je bedrijf en juist daarom voelde je IT afdeling de verantwoordelijkheid om de software zo goed mogelijk te laten draaien. Vaak zijn er ook nieuwe pakketten eromheen aangeschaft en gekoppeld met de oude kern van de software. Stap voor stap is hierdoor een IT landschap ontstaan met een bloemkoolachtige architectuur.
Kenmerkend voor een legacy omgeving zijn meerdere eigenschappen die voor problemen en risico’s kunnen zorgen. Zo wordt het beheer gaandeweg steeds gecompliceerder, vooral omdat de kennis hierover vaak volledig bij je IT afdeling ligt. Daar zitten de ‘oude’ experts die nog weten hoe het systeem ooit gebouwd is. Als die experts het bedrijf verlaten, is de kennis hierover weg. Jongere IT’ers tonen minder belangstelling voor legacy omgevingen. Die werken liever met nieuwe IT. Daarnaast wordt het inhuren van externe expertise steeds moeilijker.
De doorontwikkeling van legacy bedrijfssoftware gaat steeds moeilijker en langzamer, waardoor het steeds lastiger is om de software aan nieuwe eisen en wensen te laten voldoen. Dat komt deels omdat er te weinig expertise beschikbaar is, maar vooral ook omdat het geheel uiterst complex geworden is en met iedere nieuwe ontwikkeling alleen maar steeds complexer wordt.
De IT afdeling en de legacy software zijn vaak volledig met elkaar vergroeid, evenals je organisatie met de procesbesturing. Vaak willen zowel de IT afdeling als je organisatie een nieuwe oplossing. Maar de noodzakelijke randvoorwaarde daarvoor, namelijk alles vervangen door nieuwe bedrijfssoftware en alles opnieuw implementeren, wordt toch te lang als te moeilijk gezien.
Stappen zetten voor het te laat is
Het gaat bij legacy software om het herkennen van de dreigende risico’s. Uitstel vanwege complexiteit, capaciteit of budgettaire beperkingen is altijd onverstandig. Op het juiste moment de juiste stappen zetten is essentieel. De continuïteit van je bedrijfsprocessen, en dus het functioneren van je organisatie, loopt gevaar. Daarbij komt dat het vervangen van legacy software één van de meest complexe en tijdrovende IT projecten is, die een lange voorbereiding en implementatie kennen. Projecten die jaren duren zijn geen uitzondering. Op tijd starten met het vervangen van je legacy bedrijfssoftware is dan ook noodzakelijk.
Weerstand tegen nieuwe bedrijfssoftware
Waarom is er weerstand tegen nieuwe bedrijfssoftware?
De introductie van nieuwe bedrijfssoftware verloopt zelden vlekkeloos. Niet iedereen in je organisatie is direct overtuigd van het nut van nieuwe software. Nieuwe oplossingen worden sowieso maar moeilijk geaccepteerd. Iedere verandering in de software en systemen die je gebruikt en waaraan iedereen gewend is, kan bij een deel van de medewerkers weerstand en twijfel oproepen. Er kan twijfel bestaan over of de veranderingen ook daadwerkelijk verbeteringen zullen opleveren. Anderen houden graag vast aan vertrouwde werkwijzen, omdat dit meer zekerheid geeft. Bovendien hebben zij vaak individueel sub- en schaduwsystemen bedacht om beperkingen van de huidige software voor zichzelf op te lossen.
Hoe los je weerstand tegen nieuwe software op?
Bij vernieuwing van je bedrijfssoftware is het belangrijk dat de oude manier van werken losgelaten wordt. Dit gaat meestal niet vanzelf. Door medewerkers tijdig te betrekken in het softwareproject, zullen zij voor minder weerstand zorgen. Het is belangrijk aan het begin van het proces direct duidelijk te zijn over het moeten loslaten van de oude software. Daarnaast maak je direct duidelijk hoe nieuwe bedrijfssoftware je organisatie helpt en verbetert.
Weerstand van beslissers
Gebruikers van verouderde of niet goed werkende bedrijfssoftware ervaren daar doorlopend nadelen van. Sommigen hebben daar vrede mee. Anderen willen wel veranderen, maar zien het IT project niet zitten. Wie wel wil vernieuwen en daar goede argumenten voor heeft, botst vaak met beslissers die niet willen en vinden dat het wel goed gaat zo. Maak in dat geval de beslissers duidelijk welke problemen door gebruikers worden ervaren en hoeveel voordelen nieuwe software kan bieden.
Kwaliteit, kosten, snelheid, besparingen, klanttevredenheid, omzet en winst, maar ook de tevredenheid van personeel zijn allemaal thema’s waar beslissers gevoelig voor zijn. Met de juiste argumenten, zullen ook zij ervan overtuigd raken dat nieuwe bedrijfssoftware de beste keuze is.
Bedrijfssoftware leveranciers en adviseurs
Overzicht van leveranciers en adviseurs
Er zijn veel soorten bedrijfssoftware, leveranciers en adviseurs. Soms voor hele brede toepassingen en vaak gespecialiseerd. Op deze website zie je daarom per soort bedrijfssoftware of ander ICT thema wie de experts voor die ICT oplossingen zijn.
Lees verder over bedrijfssoftware
Oriënteren op bedrijfssoftware? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’
Softwareoplossing selecteren? Gebruik de gratis bedrijfssoftware box
Hulp of advies nodig? Deze bedrijfssoftware experts staan voor je klaar!
Bedrijfssoftware vergelijken Bekijk oplossingen en leveranciers.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief
Kies de bedrijfssoftware waarover je meer wil weten
Basis bedrijfssoftware
|
Logistieke software
|
Overige bedrijfssoftware
|