Wat is blockchain?
De blockchain is vergelijkbaar met een groot Google spreadsheetsbestand met allemaal rijen van transacties. Iedere deelnemer aan de blockchain deelt dezelfde spreadsheet en iedereen heeft een exacte kopie van het origineel. Daarnaast is iedere deelnemer in staat om een nieuwe rij met een transactie toe te voegen.
Cryptovaluta
Het eerste en bekendste blockchainproject is de bitcoin. Via het bitcoin netwerk kunnen gebruikers bitcoins versturen en ontvangen. Door marktwerking heeft bitcoin inmiddels ook financiële waarde gekregen. In 2015 heeft de Canadese programmeur Vitalik Buterin het ethereum netwerk gelanceerd. Dit is de populairste blockchain voor het lanceren van decentrale toepassingen (DApps of tokens). Naast bitcoin en ethereum zijn er inmiddels vele alternatieve blockchains ontwikkeld, wat in veel gevallen afgeleiden zijn van deze twee grootste.
Hoe werkt de blockchain?
Veel huidige databases, zoals die van bancair geld, airmiles, etc. worden door een instantie beheerd en gecontroleerd. Dit wordt gecentraliseerd beheer genoemd. Bij de blockchain is dat anders. Iedere deelnemer van de blockchain kan de database bekijken en controleren op fraude. De blockchain is dan ook gedecentraliseerd. Het voordeel hiervan ten opzichte van gecentraliseerde instellingen is dat mensen niet meer hoeven te vertrouwen op een enkele instantie. Daarnaast worden tussenpersonen (deels) overbodig, wat veel tijd en geld kan besparen. Een voorbeeld is een koopcontract van een huis. Mogelijk wordt dat in de toekomst in de blockchain vastgelegd en aan elkaar overgedragen zonder tussenkomst van een makelaar en notaris.
Het overbodig maken van tussenpersonen is echter ook direct een nadeel aan de blockchain. Deze dienen niet alleen als verwerker, maar verifiëren soms ook of een transactie volledig uit vrije wil gedaan wordt. Denk maar eens aan het aanpassen van het testament van iemand, die door dementie niet meer in staat is om zelfstandig de juiste beslissingen te nemen.
Wat is er mogelijk met blockchain?
Bitcoin wordt gezien als betaalmiddel en opslag van waarde, wat vergelijkbaar is met goud en zilver. Daarnaast heeft de ethereum het mogelijk gemaakt om zelfuitvoerende contracten (smart contracts) te schrijven. Veel processen, waar men nu nog moet vertrouwen op een tussenpersoon, kunnen hiermee geautomatiseerd worden. De blockchain kan ervoor zorgen dat het fysiek ondertekenen en delen van contracten nu ook in de blockchain wordt vastgelegd. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar is meestal ook veiliger. Daarnaast kan de blockchain helpen bij dataopslag en het in cryptocurrency uitbetalen van werknemers wereldwijd, zonder hoge transactiekosten.
Bron: kennispartner Daniel de Vries (Blockspot.io)
Soorten blockchains
Er worden vier soorten blockchains onderscheiden. Deze verschillen in wie bepaalt welke deelnemers tot het blockchainnetwerk worden toegelaten, wie er transacties kan uitvoeren en wie goedkeuring geeft aan transacties. Een consortiumblockchain wordt beheerd door een groep bedrijven met specifieke toegangsrechten. Semi-private blockchains hebben één bedrijf als beheerder. Deze bepaalt wie toegelaten wordt aan het blockchain netwerk. Private blockchains hebben één organisatie die bepaalt wie deelneemt. Publieke blockchains zijn toegankelijk voor iedereen. Er zijn geen toegangsrechten, gebruikers blijven anoniem en alle transacties zijn openbaar. Cryptovaluta zoals de bitcoin behoren tot deze blockchains.