Boekhoudsoftware functies - ICT informatiecentrum

Boekhoudsoftware functies en toepassingen

 
Boekhoudsoftware is van alle bedrijfssoftware de meeste bekende. De reden hiervan is dat iedere persoon of organisatie die producten of diensten aan anderen levert, een wettelijke verplichting heeft daar een boekhouding over bij te houden. Boekhoudsoftware helpt daarbij. Er is geen verplichting gebruik te maken van deze software. Bedrijven die hun boekhouding uitbesteden, hoeven uiteraard niet zelf over een boekhoudprogramma te beschikken.
 

“Kies boekhoudsoftware die bij u past en met u mee kan groeien.”

[ BEKIJK OPLOSSINGEN EN LEVERANCIERS ]

 

Wat is boekhoudsoftware?

Boekhoudsoftware is software die ervoor zorgt dat u uw financiële administratie kunt automatiseren. Met een boekhoudprogramma verwerkt u eenvoudig alle financiële gegevens die nodig zijn om uw boekhouding actueel te houden, doorlopend inzicht te hebben in de financieel administratieve processen van uw organisatie en te kunnen blijven voldoen aan de wettelijke verplichtingen voor het voeren van een kloppende administratie. Boekhoudsoftware kent verschillende benamingen. Met de begrippen boekhoudprogramma, boekhoudpakket, administratiesoftware, administratiepakket of administratieprogramma wordt hetzelfde bedoeld.

Toepassingen boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware gebruikt u voor het voeren van een grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, btw- en andere belastingaangiften, facturering, bankmutaties, betalingsverkeer, budgettering, het benoemen van kostenplaatsen, de administratie van vaste activa, consolidatie, elektronische factuurverwerking, rapportages, data analyses, enzovoort.

De toepassing van boekhoudsoftware verschilt per bedrijf en wordt onder andere bepaald door de eenvoud of complexiteit van de financiële administratie, het aantal gebruikers en de taken die worden uitbesteed aan een account of externe boekhouder. Voor ZZP’ers zijn relatief eenvoudige online oplossingen beschikbaar. Grotere bedrijven maken gebruik van complexere boekhoudoplossingen. Meestal zijn die onderdeel van een ERP systeem.

Meer over ERP software

Belangrijke functies van boekhoudsoftware

De belangrijkste functie van boekhoudsoftware is dat deze u helpt met het voeren van een goede, accurate boekhouding. Enkele specifieke functies lichten we eruit:

  • Koppeling met de bank – Hierdoor verwerkt u bankmutaties automatisch in uw boekhouding. Een handmatige verwerking van bankafschriften is hierdoor niet meer nodig. Voordeel is dat u minder fouten maakt, het u minder tijd kost, dat u tijdig voldoet aan uw betalingsverplichtingen en dat u beter zicht heeft op de betalingen van uw klanten.

  • Belastingaangifte – Hierdoor kunt u vanuit de boekhoudsoftware direct alle informatie halen die u nodig heeft voor uw belastingaangiften, zoals de btw aangifte. De aangifte zelf wordt door de software klaargezet en kunt u eenvoudig vanuit de software aan de belastingdienst toezenden. Zowel uzelf als uw accountant of externe boekhouder kunnen dit verzorgen. U heeft doorlopend inzicht in de status van uw aangiften, zodat u zeker bent van tijdige betalingen en teruggaven.

  • Financiële rapportages – Uw boekhouding is niet alleen een noodzaak om te kunnen voldoen aan uw wettelijke verplichtingen als bedrijf, het geeft u ook doorlopend inzicht in het financiële reilen en zeilen van uw organisatie. Financiële rapportages zorgen ervoor dat u continu over overzichten kunt beschikken met betrekking tot bijvoorbeeld uw crediteuren, debiteuren, btw- en andere belastingaangiften en grootboekmutaties. Daarnaast kunt u alle aspecten die een project betreffen eenvoudig uit uw boekhouding halen en in een financiële rapportage weergeven. Hierdoor houdt u controle op de financiële ontwikkelingen in het project. De meeste boekhoudsoftware biedt u de mogelijkheid voor zowel standaardrapportages als maatwerk rapportages, waarbij u bij de laatste de samenstelling van de rapportage helemaal zelf bepaalt.

  • Samenwerking accountant – De meeste bedrijven kiezen ervoor alle basistaken van de boekhouding (facturering, stukken inboeken, betalingen, bankmutaties) zelfstandig uit te voeren en de accountant of externe boekhouder in te schakelen voor ingewikkelde taken of de controle van de boekhouding. Hiervoor is het belangrijk dat de account kan meekijken in uw boekhouding en andersom. De uitwisseling van financiële gegevens, rapportages en aangiften moet dan ook goed geregeld zijn.

  • Jaarcijfers – Uw boekjaren sluit u af met de jaarrekening, waarbij het bedrijfsresultaat en de eindbalans de belangrijkste onderdelen zijn. Tot aan de definitieve versie van de jaarrekening heeft u de mogelijkheid correcties aan te brengen. Ook hier geldt weer dat er een goede samenwerking met uw accountant mogelijk moet zijn. Vanuit het opmaken van de jaarrekening volgen de belastingaangiftes en correcties op eerdere aangiften (suppleties).

 
Lees verder
Boekhoudsoftware
Boekhoudsoftware vergelijken
Beste boekhoudsoftware

Kennisbank – Gratis downloads en informatie
Boekhoudsoftware leveranciers