Cloudoplossingen en cloudservices - ICT informatiecentrum

Cloudcomputing

Cloudoplossingen, specialisten en informatie over optimaal gebruik van de cloud

 

Cloudcomputing en cloudoplossingen zijn een onmisbaar onderdeel geworden van zakelijke ICT toepassingen. Bijna alle bedrijfssoftware kan je gebruiken in een online versie, voor dataopslag in de cloud zijn praktische en veilige oplossingen beschikbaar en steeds meer bedrijven kiezen ervoor hun ICT landschap geheel of gedeeltelijk te verhuizen naar de cloud. Ontdek hier welke mogelijkheden de cloud je biedt, hoe je de keuze van cloudoplossingen en leveranciers maakt en wie je kan helpen bij je migratie naar de cloud.
Deze experts kunnen je helpen!

 

 

4 onmisbare bronnen

Oriënteren op nieuwe software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’.
Hulp of advies nodig? Deze cloudspecialisten staan voor je klaar!
Meer lezen? Download de gratis boeken van het ICT informatiecentrum.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.

 

KENNISMAKING   |   VERDIEPING   |   MIGRATIE   |   EXPERTS   |   ARTIKELEN   |   MEER


 
KENNISMAKING

Wat is cloudcomputing?

 

Wat is cloudcomputing?

De cloud is een algemeen begrip voor het gebruik van online toegankelijke servers waarop je software en data staan. Het alternatief is dat je daar je eigen fysieke servers en computers voor gebruikt (on premises). Via de cloud maak je gebruik van de dataopslagcapaciteit en rekenkracht van systemen die je niet zelf hoeft te beheren. Cloudcomputing betreft alle oplossingen die van deze systemen gebruik maken. De aanbieder van deze vormen van IT dienstverlening is de cloudprovider of cloudleverancier. Deze regelt het beheer en onderhoud van de aangeboden automatiseringsoplossingen. Toepassingen van cloudcomputing zijn onder andere voor bedrijfssoftware en andere bedrijfsapplicaties, dataopslag, digitale werkplekken en internettelefonie (VoIP).

 

Cloudcomputing versus on premises

De tegenhanger van cloudoplossingen zijn on premises oplossingen. Hierbij zijn de IT infrastructuur, zoals servers, netwerkapparatuur en dataopslag, fysiek aanwezig in je bedrijf. In dit model beheer en onderhoud je alle hardware en software lokaal, wat je volledige controle op jullie IT omgeving biedt. Kies je voor het on-premises model dan ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging, updates en het beheer van je IT systemen. Dit kan leiden tot hogere kosten en meer inzet van interne IT resources.

Bij cloudcomputing worden data en applicaties gehost op externe servers en beheerd door een derde partij. Dit vermindert de noodzaak voor fysieke hardware op je locatie en kan schaalbaarheid en flexibiliteit bieden, terwijl je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Aan de andere kant bieden on premises oplossingen volledige controle en beveiliging, omdat alle data en systemen intern worden beheerd. De keuze tussen de cloud of on premises wordt bepaald door jullie specifieke bedrijfsbehoeften en de voorwaarden die je stelt aan kosten, controle en flexibiliteit.

 

Lees hoe je IT projecten succesvol worden


 

Voordelen en eigenschappen van cloudcomputing

De voordelen van het gebruik van cloudoplossingen zijn flexibiliteit, lage kosten, korte implementatietijden, lage onderhoudskosten, schaalbaarheid, betere beveiliging en toegang die onafhankelijke is van de werkplek. Dit zijn de belangrijkste voordelen en eigenschappen van cloudcomputing:

  • Continuïteit – Het frequente onderhoud en beheer, leidt tot stabielere systemen en een bijna gegarandeerde beschikbaarheid. De cloudprovider zorgt voor het voorkomen en oplossen van technische storingen.
  • Schaalbaarheid – Het aantal users van een applicatie of service kan verschillen, evenals de behoefte aan data of andere items die met beschikbare capaciteit te maken hebben. Cloudoplossingen bieden maximale flexibiliteit, omdat capaciteit, afhankelijk van de actuele behoefte, eenvoudig wordt bij- of afgeschakeld.
  • Wendbaarheid – De flexibiliteit van cloudoplossingen betreft niet alleen de schaalbare capaciteit, maar ook de functionaliteit. Nieuwe functionaliteit kan door de korte implementatietijd snel worden toegevoegd. Hierdoor kan sneller worden ingesprongen op veranderingen in de markt of bijzondere businesskansen.
  • Lagere kosten – Gebruikers van clouddiensten hoeven niet zelf te investeren in hardware en software, maar betalen voor gebruik. Hoge initiële kosten blijven daardoor achterwege. Daarnaast verdelen cloudproviders hun tijd en kosten voor onderhoud, service, hardware en software onder meerdere klanten, waardoor het beheerproces efficiënter is.
  • Overal toegang – Voor het gebruik van clouddiensten volstaat internettoegang en een laptop, tablet of smartphone. Dit maakt het gebruik van clouddiensten locatie-onafhankelijk. Overal waar internettoegang is, kan je gebruik maken van de producten of diensten die de cloudprovider aanbiedt. Thuiswerken en mobiele werkplekken zijn eenvoudig mogelijk.
  • Meerwaarde – Het feit dat internet het medium is waarmee cloudoplossingen gebruikt worden, biedt ook mogelijkheden voor toegang van externen, zoals klanten en leveranciers. Met specifieke toegangsrechten kunnen zij bijvoorbeeld orders en leveringen volgen. Voor je medewerkers zijn selfservice oplossingen mogelijk. Cloudcomputing biedt talloze mogelijkheden om meerwaarde te genereren door het verhogen van de interne en externe service.
  • Veiligheid – De dreiging van buitenaf voor softwarehacks, diefstal van data of gijzelsoftware is fors toegenomen. Omdat de methodes daarvoor steeds geavanceerder worden, is het voor bedrijven steeds lastiger om zich hiertegen te wapenen. Voor cloudproviders is IT security één van hun specialismen, waardoor de kans op aanvallen geringer is. Bovendien zal de schade altijd beperkt kunnen blijven doorfrequente backups en herstelfaciliteiten.

 

Digitale transformatie en cloudoplossingen

Digitalisering en digitale transformatie staan bij veel bedrijven hoog op de agenda. In het beoogde digitaliseren van bedrijfsprocessen draait bijna alles om online applicaties, platformen en storage. Cloudcomputing is dan essentieel voor de technische realisatie van de beoogde digitale transformatie. Waar digitale transformatie alles te maken heeft met bedrijfsdoelen en strategische keuzes, gaat het bij cloudcomputing om de middelen en oplossingen om de ambities rond de transformatie te realiseren. Lees hier meer over digitale transformatie.

 

Vergelijk specialisten op het gebied van cloudcomputing en ontdek de verschillen.

Bekijk specialisten

 


 
VERDIEPING

Soorten cloudcomputing, cloudservices en toepassingen

 

Soorten cloudcomputing

Cloudcomputing kent drie soorten: public (openbare) cloud, private cloud en hybride cloud. Welke voor jullie de beste is hangt af van de toepassing en je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

  • Public cloud – Veel software en diensten worden aangeboden in de public cloud. Deze cloud is in bezit van de cloudserviceprovider, die het beheer van alle hardware en software voor zijn rekening neemt. ‘Public’ slaat op het gedeelde gebruik, waarbij alle securitymaatregelen de veiligheid en betrouwbaarheid van je eigen data garanderen.
  • Private cloud – Een private cloud wordt niet gedeeld met andere bedrijven, maar is exclusief beschikbaar voor één organisatie. Die situatie is vergelijkbaar met ICT oplossingen die je lokaal op je eigen servers (on premises) host. Echter staan de servers niet binnen je organisatie, maar bij de cloudprovider.
  • Hybride cloud – De hybride cloud is een mengvorm van de public en private cloud. Hierdoor kan gebruik gemaakt worden van de unieke voordelen van beide concepten, zoals extra dataveiligheid via de private cloud en hogere snelheid en meer flexibiliteit via de public cloud.

 

Soorten cloudservices

Cloudservices worden in drie hoofdsoorten aangeboden: SaaS, IaaS en PaaS. Deze afkorting staan voor respectievelijk Software as a Service, Infrastructure as a Service en Platform as a Service. Een vierde soort cloudservice is Serverless Computing.

  • SaaS (Software as a Service) – SaaS geeft online toegang tot softwaretoepassingen. De cloudserviceprovider zorgt voor een goedwerkende en veilige omgeving van de software en de data van de gebruikers.
  • IaaS (Infrastructure as a Service) – IaaS verschaft de gebruiker een online basis IT infrastructuur. Deze kan bestaan uit bijvoorbeeld servers, virtuele hardware, dataopslag (storage) en netwerken.
  • PaaS (Platform as a Service) – PaaS is vergelijkbaar met IaaS, maar dan uitgebreid met functies waardoor gebruikers eenvoudig zelf eigen applicaties kunnen bouwen, testen en beheren.
  • Serverless computing – Serverless of serverloze computing richt zich niet op het beheer van servers en de infrastructuur, zoals bij IaaS en PaaS wel het geval is. In plaats daarvan gaat het bij serverless computing vooral op de ontwikkeling van apps.

 

Lees over nieuws en ontwikkelingen rond cloudcomputing in de ICT nieuwsbrief.

ICT nieuwsbrief

 

Toepassingen van cloud computing

Voor bijna alle IT toepassingen zijn inmiddels oplossingen in de cloud. Met name door de snelheid, betrouwbaarheid en continue beschikbaarheid van internet en de hoge mate van veiligheid van online verbindingen zijn de afgelopen twintig jaar talloze zakelijke cloudtoepassingen ontstaan. De meeste betreffen bedrijfssoftware en applicaties, online werkplekken, dataopslag en internettelefonie.

  • Bedrijfssoftware in de cloud – Cloudcomputing heeft grote invloed op het gebruik van bedrijfssoftware. Alle soorten bedrijfssoftware, zoals ERP software, HRM software of CRM software, bestaan als cloudoplossing. Door gebruik te maken van deze SaaS oplossingen (software as a service, heb je op abonnementsbasis toegang tot al je software, zonder deze lokaal te hoeven installeren of onderhouden. Voor alle oplossingen rond data management, dataopslag, data analytics geldt hetzelfde. Kijk op de secties over de diverse soorten bedrijfssoftware voor meer informatie over die cloudoplossingen.
  • IT infrastructuur in de cloud – Met Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service beschik je over een platform of infrastructuur om je eigen applicaties en diensten te ontwikkelen, testen en hosten, zonder de hiervoor benodigde hardware zelf te beheren.
  • Online werkplekken – Werkplekken zijn steeds vaker flexibel en niet meer aan een vaste plaats gebonden. Hybride werken, waarbij medewerkers deels binnen en deels buiten je bedrijf een werkplek hebben, is al vele jaren gebruikelijk en heeft een boost gekregen in de Coronatijd. Onder de noemer online werkplek, digitale werkplek, cloud werkplek, mobiele werkplek of digital workspace is een reeks cloud oplossingen beschikbaar die werken in de cloud mogelijk maken. Vanaf iedere locatie kunnen medewerkers gebruik maken van bedrijfsapplicaties, data en specifieke tools. Enige voorwaarde is de beschikbaarheid van internet. Punt van zorg is de veiligheid, omdat vaak ook vanuit minder veilige privé-omgevingen toegang verkregen wordt tot bedrijfsapplicaties en data. Professioneel werkplekbeheer is daarom noodzakelijk en is tegenwoordig vast onderdeel van het totale IT beheer.
  • Dataopslag in de cloud Dataopslag of data storage is één van de langst bestaande en meest gebruikte toepassingen van cloudcomputing. Belangrijke redenen daarvoor zijn beschikbaarheid en veiligheid. Door data in de cloud op te slaan is het mogelijk overal en ongeacht de werkplek gebruik te maken van dezelfde data. Dit maakt samenwerken binnen organisaties eenvoudiger en vergemakkelijkt het gebruik van bedrijfsapplicaties, omdat overal dezelfde bedrijfsdata voorhanden is. Daarnaast verbetert en versnelt het je bedrijfsprocessen.
    Ook uit oogpunt van back-ups en disaster recovery biedt dataopslag in de cloud grote voordelen.
  • Internettelefonie (VoIP) – Traditionele bedrijfstelefooncentrale bestaan nauwelijks meer en zijn vervangen door flexibele online telefonie, virtuele telefooncentrales en andere internetoplossingen. Bekend begrip in dit verband is VoIP wat staat voor (Voice over IP). Het bellen via VoIP diensten zorgt ervoor dat medewerkers die thuiswerken over dezelfde belfuncties beschikken als zij op kantoor hebben. De werkplek maakt niet uit. Door de digitale technologie zijn veel extra functies mogelijk, waarbij mobiele telefonie en smartphones volledig geïntegreerd zijn in de totale oplossing.
  • Samenwerken in de cloud – Met cloudbased samenwerkingstools kan je teams in realtime samen laten werken, ongeacht hun fysieke locatie. Dat is onder andere mogelijk via virtueel gedeelde werkruimtes, videoconferenties en projectbeheertools.


 
MIGRATIE

Cloudmigratie en stappenplan

 

Wat is cloudmigratie?

Een toenemend aantal organisaties maakt de keuze hun hele IT landschap, bestaande uit zowel software als hardware, onder te brengen in de cloud. Deze verhuizing wordt cloudmigratie genoemd. Cloudmigratie is het proces waarbij data, applicaties of andere bedrijfselementen worden verplaatst van de servers van je eigen organisatie naar de cloud.

Cloudmigratie kan ook het overzetten van data en applicaties van de ene cloudomgeving naar een andere betreffen. Dit heet een cloud to cloud migratie. Doel van een cloudmigratie is vaak om operationele efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen, de schaalbaarheid te verbeteren en de geavanceerde mogelijkheden die cloudplatformen bieden beter te benutten. Dit geldt voor bijvoorbeeld verbeterde toegankelijkheid en disaster recovery. Cloudmigraties vereisen een zorgvuldige planning en uitvoering. Daarmee voorkom je dataverlies en minimaliseer je de downtime. Migratie naar de cloud vereist een doordachte en gestructureerde aanpak en is werk voor ervaren cloud specialisten.

 

Ontdek wie je vanuit kennis en ervaring kan helpen met de beste oplossingen en adviezen.

Bekijk specialisten

 

Waaruit bestaat een stappenplan voor cloudmigratie?

Migreren naar de cloud vereist een goed plan en een strakke uitvoering daarvan. Alleen dan kan je ervoor zorgen dat je organisatie een succesvolle en veilige overgang naar de cloud zal hebben. Bij jullie cloudmigratie kan je deze stappen onderscheiden:

  • Maak een planning – Begin met het beoordelen van je huidige IT infrastructuur, applicaties en data. Bepaal wat er naar de cloud moet worden gemigreerd. Stel duidelijke doelen vast en maak een migratieplan waarin je bepaalt wat eerst moet worden gemigreerd.
  • Kies je cloudprovider – Selecteer een cloudspecialist die het beste past bij de behoeften van je organisatie. Beoordeel de cloudprovider op kosten, compatibiliteit, beveiligingsopties en beschikbare technische ondersteuning.
  • Ontwerp de cloudarchitectuur – Ontwikkel een gedetailleerde architectuur voor hoe je systemen, applicaties en data in de cloud georganiseerd zullen worden. Dit betreft beslissingen over het type cloud (publiek, privé of hybride) en de configuratie van de cloudomgeving.
  • Start met de migratie – Begin met het migreren van data en applicaties naar de cloud. Dit kan je het best in fasen doen om risico’s te minimaliseren. Gebruik de migratietools die meestal door de cloudprovider of een andere partij die je erbij helpt worden aangeboden.
  • Test je cloudomgeving – Voer uitgebreide tests uit om ervoor te zorgen dat alles goed en probleemloos werkt in je nieuwe cloudomgeving. Let ook op het testen van prestaties en security.
  • Optimaliseer en monitor je cloudomgeving – Na de migratie, monitor en optimaliseer je de prestaties van je cloudsystemen. Dit doe je om maximale efficiëntie te bereiken en je kosten te bewaken. Pas waar dat nodig is de configuraties aan.
  • Zorg voor beveiliging en compliance – Regel dat alle jullie cloudservices voldoen aan de vereiste beveiligingsstandaarden en regelgeving. Implementeer passende securitymaatregelen en voer regelmatig audits en updates uit.
  • Bereid je medewerkers voor – Train je medewerkers in het gebruik van de nieuwe cloudsystemen. Zorg ook voor ondersteuning tijdens de overgangsfase. Daarmee vergroot je de kans op een soepele acceptatie en adoptie.

 

Lees over nieuws en ontwikkelingen rond cloudcomputing in de ICT nieuwsbrief.

ICT nieuwsbrief

 

Wie kan je helpen bij een cloudmigratie?

Migreren naar de cloud kan technisch complex zijn. Bovendien heb je er meestal weinig tijd voor en wil je fouten voorkomen. Je zal dus waarschijnlijk een expert inschakelen. Voor het vinden van deze experts kan je terecht bij gespecialiseerde IT consultancybureaus. Je kan ook overwegen om cloudserviceproviders te benaderen die hiervoor vaak pakketten aanbieden, inclusief advies en ondersteuning voor migratie. Je kan natuurlijk ook binnen je eigen netwerk zoeken naar aanbevelingen voor betrouwbare consultants of bedrijven met ervaring in cloudmigraties. Bekijk hier cloudspecialisten.


EXPERTS
 

Cloudcomputing specialisten en adviseurs

Cloudspecialisten zijn leveranciers van cloudoplossingen en cloudservices. Zij helpen je bij het kiezen en implementeren van cloudoplossingen en het verhuizen van je IT landschap naar de cloud. Tijdens je oriëntatie en tot en met de ingebruikname van je cloudoplossing zorgen zij voor deskundig advies, begeleiding, training en ondersteunende diensten.

Bekijk meer leveranciers


 
ARTIKELEN

Extra informatie over cloudcomputing

Ontdek meer over cloudcomputing en de toepassing van cloudoplossingen via deze artikelen:

Cloud computing, wat is het en waarom is het belangrijk? (SAS)
Voordelen van de cloud (Unit4)
Grootste voordelen van werken in de cloud (Exact)
Wat is verhuizen naar de cloud? (Xiptra)
Cloudtransformatie is noodzakelijk om relevant te blijven (Channelconnect)


 
MEER

Lees verder

Oriënteren op nieuwe software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’.
Hulp of advies nodig? Deze cloudspecialisten staan voor je klaar!
Meer lezen? Download de gratis boeken van het ICT informatiecentrum.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.

 

Ook interessant
Bedrijfssoftware
ERP software
HRM software
Data opslag