Cybersecurity
Deze experts kunnen je helpen!
|
Bekijk ook
|
Wat is cybersecurity?
Wat is cybersecurity?
Cybersecurity gaat over het beveiligen van je IT systemen tegen de steeds groter wordende gevaren die je via internet kunnen bereiken. Nu in toenemende mate criminelen het internet gebruiken om informatiestromen te verstoren, informatie te stelen, publieke opinies te beïnvloeden of via afpersing geld te verdienen, zal je je als bedrijf, overheid of particulier tegen deze vormen van cybercriminaliteit moeten wapenen. Cybersecurity houdt zich daarmee bezig. Het brengt de zwakke plekken in je IT infrastructuur in kaart en biedt oplossingen om risico’s te minimaliseren en schade te beperken of voorkomen.
Waaruit bestaat cybersecurity?
Cybersecurity gaat over alle maatregelen, oplossingen, technologie en processen die nodig zijn om computersystemen, apparaten, netwerken en data te beschermen tegen cyberaanvallen die schade kunnen veroorzaken of ongeautoriseerde toegang geven. Het betreft meerdere aspecten die samen een betrouwbare beschermingsstrategie vormen tegen steeds weer nieuwe en complexe bedreigingen via internet. Onderdelen van cybersecurity zijn:
- Bedreigingsdetectie – Het vermogen om snel en goed bedreigingen en kwetsbaarheden te lokaliseren, identificeren en analyseren.
- Preventie – De implementatie van tools en technieken om aanvallen te voorkomen, voordat ze schade kunnen aanrichten.
- Risicomanagement – De doorlopende evaluatie van potentiële beveiligingsrisico’s en het nemen van maatregelen om deze risico’s te minimaliseren.
- Reageren op Incidenten – Het georganiseerd aanpakken van een cyberaanval of datalek, zodat de situatie weer snel beheerst kan worden.
- Herstel of recovery – Het vermogen om systemen, netwerken en data snel te herstellen na het optreden van een beveiligingsincident.
- Opleiding en training – Het opleiden van medewerkers over cyberveiligheid en hun rol daarin en bewustwording van bedreigingen waarmee zij te maken kunnen krijgen.
- Data security – Het zorgen voor de kwaliteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van data. Lees hier meer over data security.
- Netwerkbeveiliging – Het bescherming van je netwerkinfrastructuur en het bewaken en beheren van alle mogelijke toegang tot je netwerk.
- Fysieke beveiliging – Het bescherming van je IT infrastructuur en apparaten die belangrijke data bevatten of toegang geven tot belangrijke systemen.
- Compliance – Het voldoen een wettelijke regels, richtlijnen en standaarden voor het beveiligen van jullie systemen en de daarin gebruikte data.
Wat is het doel van cybersecurity?
Cybersecurity is erop gericht om je data, hardware, software, netwerk en andere componenten van de IT oplossingen die je in je organisatie gebruikt, te beschermen tegen aanvallen via het internet. Die bescherming bestaat uit een combinatie van technische en organisatorische maatregelen, waarbij ook de discipline en alertheid van medewerkers die de IT oplossingen gebruiken essentieel is. Als zij zich bewust zijn van de gevaren van internet en de ermee verbonden software en hardware en bewust risico’s vermijden, nemen de risico’s en kansen op schade af.
Zo vanzelfsprekend als het is om de fysieke toegang van je bedrijf met goede sloten, barrières, bewaking en beveiligingsprotocollen te beveiligen, zo vanzelfsprekend moet het ook zijn om je organisatie te beschermen tegen de gevaren van cybercrime. Cybersecurity moet dan ook een belangrijk en vast onderdeel van het beheer van je IT omgeving zijn, dat doorlopend aandacht en onderhoud vereist.
Waarom is cybersecurity belangrijk?
Je organisatie is op steeds meer manieren verbonden met internet. Niet alleen al je computers, laptops, servers of digitale telefooncentrale zijn ermee verbonden, ook mobiele devices, tablets en thuiswerkplekken zijn dat. Ieder apparaat dat in verbinding staat met internet, vormt een potentiële toegang tot je IT infrastructuur en daarmee ook tot jullie data. Ongeoorloofde toegang tot je systemen en data kan grote schade toebrengen. Bedrijfsprocessen kunnen worden beïnvloed of stilgelegd. Je vertrouwelijke data kan openbaar gemaakt worden of worden misbruikt voor concurrentiedoeleinden. Zelfs de reputatie van je bedrijf kan hierdoor schade lijden, met negatieve gevolgen voor het vertrouwen dat klanten, partners en leveranciers in je organisatie hebben.
Soorten cybersecurity en maatregelen tegen cybercriminaliteit
Cybersecurity, IT security en datasecurity
Cybersecurity richt zich op het beschermen van de IT infrastructuur en data van jullie organisatie tegen cyberaanvallen. Alle potentiële gevaren waarvoor internet het medium is om je organisatie te bereiken, vallen onder cybersecurity. Samen met fysieke beveiliging en databeveiliging (datasecurity) is het onderdeel van het overkoepelende IT security, dat alle bescherming van al jullie IT infrastructuur, data en content omvat.
Fysieke beveiliging betreft de bescherming van je hardware, zoals servers en de locaties waar deze zich bevindt. Hierbij worden bijvoorbeeld bewakers, camera’s en toegangscontrole ingezet. Data security richt zich op het beveiligen van data. Dat geldt voor zowel de gevaren van buitenaf, zoals ongeoorloofd gebruik en diefstal, als voor storingen die je data kunnen beschadigen of verloren laten gaan.
Toename van cyberrisico’s
De technische mogelijkheden om cyberaanvallen uit te voeren wordt steeds geavanceerder. Bovendien worden de methoden van cybercriminaliteit steeds slimmer en lijken cybercriminelen te beschikken over kennis van steeds hoger niveau. Dat zorgt iedere keer weer voor extra uitdagingen om je te wapenen tegen nieuwe vormen van phishing, hacken, ransomware, DDos- aanvallen of diefstal van identiteit of informatie. Bescherming tegen malware en virussen is mogelijk door je computers, netwerken en overige ICT infrastructuur blijvend te voorziet van actuele antispamfilters en virusscanners. Maar voor een volledige en waterdichte bescherming is meer nodig.
Welke cybersecuritymaatregelen moet je treffen?
Om de cyberveiligheid binnen je organisatie te garanderen kan je verschillende oplossingen en technieken implementeren. Samen met een goede aanpak en doorlopende training van medewerkers over hun rol in cyberveiligheid, vormen deze de basis voor een effectieve cybersecuritystrategie. Welke oplossingen voor jullie organisatie belangrijk zijn en hoe je deze implementeert, overleg je met de cybersecurity specialist die je hierbij inschakelt.
- Firewalls – Dit zijn de eerste verdedigingslinies die inkomend en uitgaand netwerkverkeer controleren en reguleren op basis van vooraf gedefinieerde beveiligingsregels.
- Antivirus en antimalware software – Deze tools zijn essentieel om bedreigende software zoals virussen, wormen en spyware te detecteren, blokkeren en verwijderen.
- IDS en IPS – Een intrusion detection systeem (IDS) detecteert en monitort verdacht verkeer naar en van je IT infrastructuur en systemen. Een intrusion prevention system (IPS) blokkeert iedere poging tot inbraak in je systemen.
- Encryptie – Het versleutelen van je data beschermt de vertrouwelijkheid en integriteit van deze data bij de opslag en overdracht.
- Multi-factor authenticatie – Deze techniek vereist meerdere vormen van verificatie van een gebruikersidentiteit. Met MFA verbetert de beveiliging van de toegang tot je systemen en data.
- Datalekpreventie – DLP systemen monitoren, detecteren en blokkeren de ongeautoriseerde stroom van data uit het netwerk. Ieder lek spoor je hiermee op.
- Security information en event management – SIEM technologie verzamelt en analyseert gegevens over beveiligingsgebeurtenissen uit verschillende bronnen binnen je bedrijf. Het helpt je bij het snel identificeren en adresseren van mogelijke bedreigingen.
- Cloud security – Hiervoor zijn specifieke tools en strategieën die je helpen bij het beveiligen van cloud-gebaseerde systemen en data.
- Endpoint bescherming – Deze technologie beveiligt alle eindpunten op jullie netwerk die een potentiële ingang voor bedreigingen kunnen zijn. Dit betreft bijvoorbeeld desktops, laptops en mobiele devices.
- Regelmatige back-ups – Het consequent en regelmatig maken van back-ups van je data is essentieel om ervoor te zorgen dat data hersteld kan worden als er een cyberaanval is geweest of als er sprake is van dataverlies.
Wat is een kwetsbaarheidsscan?
Met een kwetsbaarheidsscan gebruik je specifieke software om je IT infrastructuur en alle software in je organisatie te inspecteren op bekende veiligheidsrisico’s. Deze scans identificeren zwakke punten zoals verouderde software, ontbrekende patches, onveilige systeeminstellingen en kwetsbaarheden in je applicaties. Het resultaat van een kwetsbaarheidsscan helpt je om potentiële risico’s in kaart te brengen en prioriteit te geven aan de kwetsbaarheden het meest dringend moeten worden aangepakt.
Wat is een penetratietest?
Een penetratietest of pentest is een simulatie van een realistische cyberaanval op je computersystemen, netwerken of applicaties met het doel om de kwetsbaarheid in jullie beveiliging te ontdekken. Een pentest imiteert de acties van echte cybercriminelen om zo te kunnen zien hoe diep zij in jullie systemen kunnen doordringen. De penetratietest stelt je in staat proactief maatregelen te nemen om jullie beveiligingsprotocollen te versterken en potentiële inbreuken te voorkomen. Penetratietests zijn voor ieder bedrijf een onmisbaar onderdeel van een goede en doordachte cybersecuritystrategie.
Over phishing, malware, ransomware en DDoS aanvallen
Wat is phishing?
Phishing is een cyberaanval waarbij je als bedrijf of particulier wordt misleid om vertrouwelijke informatie te geven, zoals wachtwoorden of financiële gegevens. Cybercriminelen gebruiken valse e-mails of berichten die lijken op die van legitieme bronnen, zoals banken of bekende bedrijven, om gebruikers te verleiden om op gevaarlijke links te klikken of persoonlijke gegevens in te voeren. Dit kan leiden tot datalekken, financieel verlies en toegang tot beveiligde bedrijfssystemen. Mensen zijn meestal de zwakste schakel in dit type cyberaanvallen. Om phishing te voorkomen is dan ook doorlopend alertheid van medewerkers nodig.
Wat is malware?
Malware is software de gemaakt is om computersystemen binnen te dringen, schade aan te richten of om ongeautoriseerd toegang tot bedrijfsnetwerken te krijgen. Deze kwaadwillende (‘malicious’) software kan bestaan uit virussen, wormen, trojans of ransomware. Gevaar van malware is dat het kan leiden tot datalekken, verlies van bedrijfsgegevens, verstoring van bedrijfsprocessen en financiële schade. Doorlopende monitoring is nodig om je bedrijf te beschermen tegen malwareaanvallen.
Wat is ransomware?
Ransomware is een type malware dat je bedrijf ernstig kan treffen door jullie data zo te versleutelen dat deze onbruikbaar wordt. Cybercriminelen eisen vervolgens losgeld in ruil voor het weer beschikbaar maken van de data. Als de geblokkeerde data cruciaal voor je is, kan dit je bedrijf volledig stilleggen. Daarbij kan de financiële schade groot zijn, evenals de reputatieschade. Het is daarom enorm belangrijk om over robuuste back-upsystemen en beveiligingsprotocollen te beschikken, zodat je beschermd bent tegen ransomware aanvallen.
Wat is social engineering?
Bij social engineering is de tactiek van criminelen om manipulatie en misleiding te gebruiken om ‘slachtoffers’ te verleiden vertrouwelijke informatie vrij te geven of toegang te geven tot beveiligde systemen. Dit kan via ogenschijnlijk betrouwbare e-mails, telefoongesprekken of directe interacties die vertrouwen wekken, maar uiteindelijk vals blijken te zijn. Het doel is het verkrijgen van wachtwoorden, toegangscodes of andere gevoelige informatie. Ook hier is alertheid van medewerkers cruciaal, zeker nu AI een steeds grotere en realistischere rol kan spelen in telefoongesprekken en digitale communicatie.
Wat is een DDoS aanval?
DDos (distributed denial of service) betreft aanvallen waarbij meerdere samenwerkende systemen (vaak verspreid over de hele wereld) worden gebruikt om een specifiek systeem of netwerk met een stortvloed aan internetverkeer op te blazen. Een DDos aanval leidt tot een overbelasting van de servers, waardoor de normale gebruikers geen toegang meer hebben. Omdat een DDoS-aanval alles kan platleggen, kan deze grote gevolgen hebben voor jullie inkomsten en reputatie.
Cybersecurity specialisten en adviseurs
Er zijn veel specialisten die zich bezighouden met cybersecurity. Op de website van deze specialisten vind je vaak veel informatie over hoe je jullie organisatie optimaal kan beschermen. Het realiseren van oplossingen is echter maatwerk en vraagt een uitgebreide analyse van de gevaren die aan jullie activiteiten en IT infrastructuur verbonden zijn. De onderstaande specialisten en adviseurs kunnen je hierbij helpen.
Extra informatie over cybersecurity
Ontdek meer over cybersecurity en verschillende oplossingen via deze artikelen:
5 basisprincipes van digitale weerbaarheid
Risico’s en gevaren voor je bedrijf
Servers, poorten en kwetsbaarheden, hoe zit dat precies?
Bescherm je bedrijf tegen cybercrime met 7 acties
Top 10 cybersecurity trends
Lees verder
Meer lezen? Download de gratis boeken van het ICT informatiecentrum.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief
Ook interessant
Data security
IT beheer
Werkplekbeheer
Cloudcomputing