Low code | Uitleg, toepassing en specialisten

Low code softwareontwikkeling

Oplossingen, specialisten en informatie over applicatieontwikkeling met low code en no code

 

Low code en no code zijn programmeermethoden voor het bouwen van softwareapplicaties. In vergelijking met conventionele programmeertechnieken gaat het ontwikkelen van software met low code en no code platformen sneller en eenvoudiger. De afgelopen jaren is de toepassing ervan toegenomen, met name door de urgente behoefte aan digitalisering in combinatie met beperkt beschikbare IT’ers. Low code speelt inmiddels een belangrijke rol in het ontwikkelen van bedrijfssoftware en het vervangen van legacy systemen.
Deze experts kunnen je helpen!

 

 

KENNISMAKING   |   VERDIEPING   |   PLATFORMEN   |   EXPERTS   |   ARTIKELEN   |   MEER


 
KENNISMAKING

Wat is low code, wat is no code en wat zijn de toepassingen?

 

Wat is low code?

Low code is een methode van softwareontwikkeling waarmee je op een relatief eenvoudige, visuele manier softwareapplicaties kunt bouwen. Het biedt een oplossing om in korte tijd applicaties te maken, zonder dat daarvoor veel specialistische kennis van softwareontwikkeling nodig is. De ontwikkeling van low code software kan dan ook met minder softwareontwikkelaars en developers. Dit maakt softwareontwikkeling goedkoper en sneller dan het ontwikkelen van applicaties op de conventionele manier. In plaats van veel programmaregels schrijven, zoals bij full code, ligt het accent bij low code op het configureren en samenvoegen van bouwstenen om de gewenste functionaliteit te verkrijgen.

De basis voor het ontwikkelen en beheren van low code applicaties is een low code platform. Deze biedt de grafische presentatie en tools hiervoor. Belangrijkste keuzes bij het toepassen van low code zijn dan ook het kiezen van het best passende platform en het selecteren van een low code specialist die je gaat helpen.

 

Wat kenmerkt low code?

De overzichtelijkheid en het relatieve gemak waarmee low code applicaties gemaakt kunnen worden, bieden grote voordelen bij het bouwen of als er wijzigingen nodig zijn. Deze zijn in korte tijd aan te brengen, waardoor low code applicaties een grote mate van flexibiliteit kennen. Een belangrijk toepassingsgebied van low code is het maken van webapplicaties en mobiele apps. Steeds vaker wordt low code technologie ook toegepast voor complexere bedrijfssoftware zoals ERP software. Daarnaast wordt het vaak gebruikt voor aanvulling op legacy systemen en de geleidelijke vervanging daarvan.

 

Vergelijk low code platformen en specialisten en ontdek de verschillen.

Bekijk specialisten

 

Wat zijn de voordelen van low code?

De belangrijkste voordelen van low code zijn de kortere ontwikkeltijd en de geringere afhankelijkheid van software developers en andere IT specialisten. Per saldo gaat het om lagere ontwikkelkosten en grotere flexibiliteit. Voor het werken met low code platformen is basiskennis van programmeren nodig. Vaak is het volgen van een goede training al voldoende om zelfstandig met een specifiek low code platform te kunnen werken.

Vergeleken met no code is het ontwikkelen van low code software iets minder visueel en technischer. Daar staat tegenover dat de toepassingsmogelijkheden van low code een stuk groter zijn. Zo zijn er meer mogelijkheden voor integratie met andere zakelijke software. Low code oplossingen zijn vooral geschikt om data en functionaliteit uit verschillende andere applicaties bij elkaar te brengen in één geïntegreerde applicatie. De ontwikkelmethode wordt daarom vaak toegepast om dashboards te ontwikkelen, maar ook om specifieke functionaliteit aan standaardsoftware toe te voegen.

 

Wat is no code?

Voor het ontwikkelen van applicaties met low code is nog altijd enige programmeerkennis nodig. Helemaal zonder specialisten kan deze vorm van softwareontwikkeling (nog) niet. Om applicaties te kunnen bouwen waarbij geen specialistische kennis nodig is, bestaat er daarom een nog eenvoudigere technologie: no code. Met hulp van no code platformen kunnen gebruikers zonder programmeerervaring zelfstandig applicaties ontwikkelen. Deze onervaren gebruikers worden ‘citizen developers’ genoemd.

Het ontwikkelen van een applicatie zonder dat daar veel programmeerervaring voor nodig is, is mogelijk door de applicatie samen te stellen uit vaste bouwstenen. De applicatie ontstaat door het slepen en neerzetten (drag and drop) van de benodigde bouwstenen en het verder configureren daarvan. Voordeel van no code is dat je onderdelen van een bestaande applicatie gemakkelijk kan hergebruiken bij het bouwen van nieuwe applicaties. Nadeel is dat apps minder goed schaalbaar zijn en de integratiemogelijkheden beperkt. No code oplossingen werken daarom vaak prima op afdelingsniveau, maar voor algemene bedrijfstoepassingen zijn de beperkingen vaak te groot.

 

Zo pak je jullie softwareproject aan

 

Toepassingen no code

In plaats van veel programmaregels invoeren, ligt het accent bij no code op het configureren en samenvoegen van bouwstenen om de gewenste functionaliteit te verkrijgen. Het platform waarmee dit gebeurd biedt de grafische presentatie en tools daarvoor. No code platformen zijn ideaal voor organisaties die snel en simpel nieuwe functionaliteit willen realiseren. Denk hierbij aan:

  • Back office applicaties – Met deze applicaties zijn interne bedrijfsprocessen binnen je organisatie te verbeteren. Een backofficemodule levert functionaliteit voor onder meer het beheer van orders, debiteuren, declaraties en relaties.
  • Portals en webapplicaties – Dit zijn applicaties die de brug slaan tussen de back- en frontoffice. Met de software is een eigen gebruikersinterface te creëren die soepel samenwerkt met de backoffice systemen.
  • Mobiele applicaties – No code is een snelle en effectieve manier om webapplicaties te bouwen voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets.


 
VERDIEPING

Over low code softwareontwikkeling en de keuzes daarbij

 

Bedrijfssoftware ontwikkelen met low code

Met low code platformen kan je volwaardige ERP systemen bouwen. Uiteraard vereist dit wel meer technische kennis, dan voor eenvoudige low code applicaties nodig is. De ontwikkelde applicaties zijn net zo flexibel aanpasbaar als met full code programmeren. Bovendien kost de ontwikkeling van ERP software met low code gemiddeld tien keer minder tijd dan met full code programmeren. Er zijn minder softwareontwikkelaars nodig. De behoefte aan businessanalisten om de functionele eisen in modellen vast te leggen, blijft gelijk.

Softwareproducenten gebruiken low code ontwikkelplatformen om hun bestaande (standaard) softwarepakketten te moderniseren en meer modulair te maken. Zo kunnen zij hun softwareoplossingen zonder hoge kosten flexibel aanpassen en uitbreiden. Naast ERP software worden ook steeds vaker andere soorten bedrijfssoftware gebouwd of verder ontwikkeld met low code tools. In veel CRM software, HRM software of WMS software kom je ook steeds vaker low code tegen.

 

Legacy software en low code

Low code wordt ook steeds vaker toegepast om oude legacy systemen te moderniseren. Reden daarvan is dat de vervanging of uitbreiding met low code gefaseerd kan plaatsvinden. Probleem met legacy software is dat het meestal enorm verweven is met al lang bestaande bedrijfsprocessen, cruciaal is voor de belangrijkste bedrijfsprocessen en door de jaren heen door aanpassingen en toevoegingen enorm complex geworden is.

Een vervanging van legacy software in één keer is daardoor risicovol. Met low code kunnen noodzakelijke ‘reparaties’ uitgevoerd worden en in fases gewerkt worden aan vervanging van de software. Niet alle aanpassingen zijn met low code mogelijk. Hierdoor valt er soms niet aan te ontkomen delen van de softwareontwikkeling toch in full code uit te voeren.

 

Keuzes rondom low code

Het aantal toepassingen van low code blijft toenemen, vooral voor het bouwen van webapplicaties en mobiele apps. Zonder het te weten maak je ongetwijfeld al veel gebruik van applicaties die ermee gebouwd zijn. Om te bepalen of er toepassingen van low code voor jullie organisatie zijn, kan je proberen een antwoord te vinden op de onderstaande vragen:

  • Welke nieuwe softwareapplicaties overwegen jullie?
  • Welke bestaande software moet worden gemoderniseerd, aangepast of uitgebreid?
  • Welke van deze applicaties lenen zich voor een realisatie met low code?
  • Hebben wij al ervaring met low code applicaties?
  • Voor welke applicaties zou low code een voordeel bieden boven andere ontwikkelmethoden?
  • Waar liggen voor ons de beperkingen in het gebruik van low code applicaties?
  • Hoe verhouden low code applicaties zich tot de andere software in onze organisatie?
  • Kunnen we zelf een rol spelen in het bouwen van low code applicaties?
  • Welke low code platform past het best bij ons?
  • Welke low code specialist kan ons helpen bij het realiseren van onze projecten?

 

Ontdek wie je vanuit kennis en ervaring kan helpen met de beste oplossingen en adviezen.

Bekijk specialisten

 

Invloed van AI op low code softwareontwikkeling

De invloed van kunstmatige intelligentie op softwareontwikkeling is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Ook bij full code ontwikkeling is het toepassen van generatieve AI inmiddels gebruikelijk geworden. Bij low code softwareontwikkeling is dat niet anders. AI biedt diverse voordelen en innovaties voor low code platformen, zowel qua ontwikkelingssnelheid als voor het eenvoudiger maken voor niet-professionele gebruikers. Op deze manieren heeft AI invloed op low code softwareontwikkeling:

  • Automatische codegeneratie – AI kan je helpen met het automatisch genereren van code. Met AI gestuurde algoritmen kan je low code platform meer geavanceerde code samenstellen, met minder input van de gebruiker. Je maakt hierdoor minder fouten en de ontwikkeling gaat sneller.
  • Verbeterde gebruikerservaring – AI kan de gebruikersinterface (UI) en de gebruikerservaring (UX) van low code applicaties verbeteren door automatisch de optimale UI/UX mogelijkheden aan te geven.
  • Foutdetectie en correctie – AI technologie kan je helpen bij het identificeren en corrigeren van fouten in een vroeg stadium van de softwareontwikkeling. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van je software en vermindert de tijd die je moet besteden aan het herstellen van fouten.
  • Voorspellende analyse – AI kan voorspellende analyses aan je low code platform toevoegen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars betere beslissingen nemen tijdens het ontwikkelingsproces.
  • Natuurlijke taalverwerking (NLP) – Door NLP toe te passen kan je je low code platform in natuurlijkere taal programmeren. Je kan bijvoorbeeld specificaties en functionaliteit beschrijven, waarna het platform de bijbehorende code genereert.
  • Aanbevelingen – AI kan specifieke aanbevelingen doen voor onderdelen, functies of ontwerppatronen, gebaseerd op de voorkeuren en eerdere keuzes van de ontwikkelaar.


 
PLATFORMEN

Low code platformen

 

Wat is een low code platform?

Het maken van softwareapplicaties gaat ‘van oudsher’ met tamelijk ingewikkelde programmeertalen. Alleen met specifieke kennis en ervaring is daar softwareontwikkeling mee mogelijk. Eenvoudiger zou zijn als applicaties samengesteld kunnen worden met visueel werkende tools en kant-en-klare componenten. Een low code platform biedt de functionaliteit daarvoor.

Low code platformen hebben een grafische interface. De werking daarvan is visueel, logisch en overzichtelijk, vooral dankzij zogenaamde drag-and-drop tools. Bouwstenen met specifieke functionaliteiten worden eenvoudig aan elkaar gekoppeld tot de gewenste functie, zonder dat de ontwikkelaar zich zorgen hoeft te maken over de onderliggende code.

Het principe van het bouwen van low en no code applicaties via een platform is vergelijkbaar met het bouwen van een website met behulp van een CMS zoals WordPress. Met WordPress bouw je snel en eenvoudig nieuwe webpagina’s door gebruik te maken van vaste, bij een template behorende elementen. Hierbij hoeft je je geen zorgen te maken over de onderliggende HTML code, die de daadwerkelijke opbouw en werking van de pagina definieert. Bij low code en no code wordt de rol van WordPress ingenomen door een ontwikkelplatform, waarvan OutSystems, Mendix, Thinkwise, Google AppSheet, Microsoft PowerApps, Appian, Salesforce Platform en Betty Blocks enkele bekende zijn.

 

Lees over nieuws en ontwikkelingen rond low code platformen in de ICT nieuwsbrief.

ICT nieuwsbrief

 

Gebruik van de platformen

Vooral voor jongere bedrijven, die hun digitale omgeving nog volledig naar eigen wensen kunnen inrichten en bedrijven met een korte time to market, zijn gebaat bij low code platformen. Programmeren met low code en no code tools is gemakkelijker dan traditioneel programmeren. Alleen als applicaties complexe functies moeten krijgen, kan programmeren in full code een betere keuze zijn. Er wordt in beide gevallen gebruik gemaakt van visuele tools, waarbij je functionele componenten selecteert en in een visuele flow plaatst. Er is een bibliotheek met functies die je kan gebruiken om een applicatie te ontwikkelen. Onderdelen als de datastructuur worden automatisch aangemaakt op basis van de ingerichte schermen en geselecteerde functies. Aanpassingen zijn direct geschikt voor diverse besturingssystemen, waardoor een applicatie altijd up to date kan zijn.

Ook logica en validaties kunnen eenvoudig op een visuele manier toegevoegd worden. Verder zijn aspecten als dependency management, testen en deployment in grote mate te automatiseren. Je hebt dus relatief weinig programmeerkennis nodig om software te ontwikkelen met low code platformen en bijna geen programmeerkennis voor no code platformen. Technisch verschillen low code en no code platformen vooral van elkaar door de toegepaste technologie. Waar low code platformen werken met Java en .NET, werken no code platformen met HTML en Javascript. Dit verklaart direct dat de complexiteit van low code applicaties groter kan zijn dan die van no code applicaties.

 

Hoe selecteer je een low code platform?

Er bestaan diverse low code platformen, elk met specifieke eigenschappen. Wat de beste keuze is, wordt mede bepaald door je bedrijfstype, het gewenste ontwikkeltempo, de aanwezige programmeerkennis, jullie eisen aan de beheerbaarheid en uiteraard de kosten. Belangrijke aspecten bij de keuze van een low code platform zijn:

  • Integratiemogelijkheden – Het platform moet gemakkelijk kunnen integreren met andere systemen en met de technologie die al binnen je bedrijf gebruikt worden. Dat gaat bijvoorbeeld om het koppelen met databases, API’s en externe diensten en het stroomlijnen van processen.
  • Gebruiksvriendelijkheid – Een goed low code platform biedt je een intuïtieve gebruikersinterface dat door zowel ervaren als niet-ervaren programmeurs gebruikt kan worden. Gebruiksvriendelijkheid bevordert de acceptatie en adoptie, zodat meer gebruikers een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van applicaties.
  • Schaalbaarheid – Het low code platform moet schaalbaar zijn als de behoeften van je bedrijf veranderen, bijvoorbeeld vanwege groei. Het platform moet dan ook complexere applicaties kunnen ondersteunen en grote aantallen gebruikers aankunnen, zonder dat de prestaties afnemen.
  • Veiligheid en compliance – Het low code platform moet voldoen aan de standaardnormen voor beveiliging en compliance en kunnen voldoen aan bijvoorbeeld GDPR en HIPAA.
  • Support en community – Goede technische ondersteuning en een actieve gebruikerscommunity kunnen belangrijk zijn voor het oplossen van problemen en het uitwisselen van ideeën. Goede support vergemakkelijkt de implementatie en het gebruik van het door jullie gebruikte platform.
  • Kosten – De kosten van een low code platform kunnen bestaan uit kosten voor licenties, training en eventuele aanvullende kosten voor integraties en aanpassingen. Kijk goed naar wat de totale kosten kunnen worden.
  • Flexibiliteit – Hoewel low code platformen zijn ontworpen om applicatieontwikkeling te vereenvoudigen, moeten er toch voldoende mogelijkheden zijn om specifieke functionaliteit te realiseren. Bestaande componenten moet je kunnen wijzigen en nieuwe functionaliteit moet mogelijk zijn.
  • AI mogelijkheden – Steeds meer platformen hebben AI functies voor verdere automatisering, machine learning en predictive analytics. Deze kunnen je een extra voordeel bieden bij het automatiseren van taken en geven je inzicht die je helpt bij het nemen van beslissingen.

 

Lees hoe je IT projecten succesvol worden

 


EXPERTS
 

Low code specialisten en adviseurs

Als je gebruik wilt maken van low code softwareapplicaties, dan zal je over twee belangrijke aspecten een beslissing moeten nemen: het low code platform en de low code specialist die je daarmee helpt. De specialist kan je helpen met het inrichten van het platform en het bouwen van nieuwe applicaties. Kijk hier welke low code specialisten jullie kunnen helpen en voor welk platform zij specialist zijn.

 


 
ARTIKELEN

Extra informatie over low code

Ontdek meer over low code en low code platformen via deze artikelen:

Snel inspelen op verandering, dankzij deze vijf voordelen van low code (SLNT)
Low code groeit uit tot strategische technologie (Computable)
Veelvoorkomende valkuilen in low code ontwikkeling (Squad)
Ai is voor low code geen bedreiging maar juist versterking (OutSystems)
Low code platforms: de 7 belangrijkste voordelen (Indocs)

 


 
MEER

Lees verder

Meer lezen? Download de gratis boeken van het ICT informatiecentrum.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.

 

Ook interessant
Softwareontwikkeling
Bedrijfssoftware
ERP software
Cloudcomputing