TMS software
Deze experts kunnen je helpen!
|
Project starten
|
Informatie
|
Bekijk ook
|
5 onmisbare bronnen
Oriënteren op TMS software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’
TMS oplossing selecteren? Gebruik de gratis TMS box
Hulp of advies nodig? Deze TMS software experts staan voor je klaar!
TMS software vergelijken Bekijk TMS oplossingen en leveranciers.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief
TMS software en transport management
Wat is TMS software?
TMS software is de ICT oplossing die de processen en datastromen rondom het vervoer van fysieke producten automatiseert en beheersbaar maakt. De oplossing bestaat meestal uit de transport management software zelf en hardware, zoals boordcomputers. Transport management systemen helpen je organisatie met het plannen van de routes, het selecteren van vervoerders, het optimaliseren van de vracht en tracking and tracing van de vracht. Door het gebruik van TMS oplossingen krijg je meer controle op levertijden, kan je de kosten van logistieke processen verlagen en de service aan klanten verbeteren. Met TMS software:
- Automatiseer je jullie transportprocessen waardoor efficiëntie toeneemt en kosten afnemen.
- Krijg je meer inzicht in transportprocessen, verstoringen daarin en oplossingen daarvoor.
- Verbetert de planning en heb je meer flexibiliteit om te reageren op spoedleveringen en verstoringen.
- Heb je door de integratie met ERP software, warehouse management systemen (WMS) en yard management systemen (YMS) de mogelijkheid jullie processen in de supply chain te optimaliseren.
Wat is transport management?
Transport management of transport logistiek betreft de planning, uitvoering en controle van het vervoer van goederen en diensten van de ene locatie naar de andere. Dat begint met de routeplanning, waarbij de meest efficiënte manier wordt bepaald om goederen te vervoeren. Hierbij wordt rekening gehouden met aspecten als afstand, brandstofverbruik, tolgelden en verkeerssituaties. Ook het laden van voertuigen is een belangrijk aspect. De volgorde waarin producten worden ingeladen hebben invloed op de ideale benutting van de ruimte en de veiligheid tijdens het vervoer.
Als voertuigen onderweg zijn worden deze en de lading doorlopend gemonitord met behulp van GPS en andere systemen, zodat realtime data beschikbaar is over locatie, snelheid en verwachte aankomsttijden. Hierdoor kan snel gereageerd worden op onvoorziene omstandigheden, zoals files of slechte weersituaties. Ook het beheer van vervoerskosten en de toepassing van wet- en regelgeving zijn onderdeel van transport management. En dat geldt ook voor alle administratieve aspecten van het vervoer van goederen, zoals vrachtbrieven, documenten voor de douane en facturatie van vervoersopdrachten.
Rol van TMS software in de digitalisering van de logistiek
TMS oplossingen passen bij de behoefte en noodzaak om logistieke processen steeds verder te automatiseren. Die verdere digitalisering is ook zichtbaar in de hoge mate van automatisering van magazijnen met warehouse management systemen (WMS), het beheren van de supply chain met SCM oplossingen en het toepassen van ERP software als basissysteem voor het automatiseren van alle operationele, administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen. Voor het beheren van transportprocessen is een stabiele en betrouwbare aansturing van deze processen noodzakelijk en moet de TMS software die daarbij gebruikt wordt probleemloos te integreren zijn met andere bedrijfssoftware.
Welke soort bedrijven gebruiken transport management software?
TMS software is een belangrijk voor ieder soort bedrijf dat goederen op grote schaal vervoert. Bedrijven waar een modern TMS een onmisbaar hulpmiddel is, zijn bijvoorbeeld:
- Logistieke dienstverleners – Dit zijn transportbedrijven en logistieke bedrijven die de verplaatsing van goederen voor andere bedrijven afhandelen, zoals vrachtvervoerders, expediteurs en 3PL vervoerders. Het kunnen ook distributiebedrijven zijn, die de opslag en uitlevering van goederen verzorgen.
- Detailhandel – Dit betreft de grote winkelketens en e-commerce platforms die producten efficiënt naar distributiecentra, winkels of rechtstreeks naar klanten moeten verzenden.
- Productiebedrijven – Dit zijn de bedrijven die grondstoffen naar hun productiefaciliteiten moeten transporteren en producten die gereed zijn naar distributeurs of eindklanten moeten versturen. Hierbij kan het ook gaan om specifiek vervoer vanwege specifieke eigenschappen van de te vervoeren goederen. Bij farmaceutische bedrijven en in de zorg moet vervoer vaak aan strenge regelgeving voldoen. In de voedings- en drankenindustrie moeten voedselveiligheidsvoorschriften tijdens het transport nageleefd worden om de versheid van producten te behouden.
Wat maakt TMS software belangrijk?
Het gebruik van TMS software biedt je organisatie een groot aantal voordelen, waaronder:
- Optimale controle over je transportplanning.
- Betere en constantere logistieke processen.
- Betere communicatie met interne en externe betrokkenen.
- Betere communicatie met klanten.
- Minder fouten en vertragingen bij leveringen.
- Snellere oplossingen bij verstoringen in de levering.
- Betere planning van interne taken.
- Betere samenwerking in de supply chain.
- Lagere kosten voor transport en administratie.
- Hogere tevredenheid bij jullie klanten.
Transport management toepassingen en ontwikkelingen
Ritplanning en routeplanning met een TMS
Een belangrijk onderdeel van een transport management systeem is planning en dispatching. De software verzorgt in dit onderdeel de ritplanning en routeplanning, terwijl rekening wordt gehouden met de beschikbaarheid van je wagenpark en personeel. Daarnaast rekent het systeem uit welke transportopdrachten het beste tot efficiënte ritten kunnen worden gebundeld en welke in- en uitlaadvolgorde optimaal is. Uiteraard zijn er transport management systemen die een geïntegreerde routeplanning bevatten. Hierdoor wordt automatisch de meest efficiënte route berekend voor het transport.
Ritplanning heeft tot doel om de planning en uitvoering van de routes voor jullie wagens te optimaliseren. Ritplanningssoftware maakt bijna altijd deel uit van TMS software. Met deze functie kan je de meest efficiënte en meest goedkope routes bepalen, rekening houdend met de afstand tussen afleverplaatsen, het aantal tussenstops om andere redenen, de beschikbaarheid van wagens en chauffeurs, enzovoort. Ritplanningssoftware kan realtime routes aanpassen op basis van actuele verkeerssituaties of plotselinge wijzigingen in bezorgadressen of -tijden. De beheerbaarheid van ritten en routes draagt bij aan betere logistieke prestaties, lagere kosten en een hogere klanttevredenheid .
TMS en boordcomputers
Een transport management systeem moet eenvoudig kunnen worden gekoppeld aan mobiele apparaten en boordcomputers. Zo kunnen ritadministratie, brandstofverbruik, kilometerstanden en aflevertijden direct worden gecommuniceerd met de software. Boordcomputers kunnen verschillende functies uitvoeren. Ze volgen de route via GPS, helpen bij het naleven van regels rond arbeidstijden, registreren brandstofverbruik en informatie over de onderhoudsstaat van de wagen en kunnen overweg met elektronische vrachtbrieven en andere digitale documentatie. In plaats van speciaal ontwikkelde boordcomputers wordt inmiddels ook vaker gebruik gemaakt van apps op mobiele apparaten zoal als tablets en smartphones.
Ook dit is TMS software
Transport management software komt in veel vormen voor. Er bestaan totaaloplossingen die alle aspecten van transport management bevatten en software voor onderdelen daarvan. Met TMS software, transport management systeem, transport planning systeem, transportbeheer systeem of transportsoftware wordt meestal een totaaloplossing bedoeld. Voor specifieke onderdelen bestaat er bijvoorbeeld separate software voor ritplanning en routeplanning, brandstof management, fleet management, trailer management, tachograaf management en yard management.
Ontwikkelingen rond TMS oplossingen
Zoals alle bedrijfssoftware zijn ook transport management systemen tegenwoordig bijna altijd cloudoplossingen. De cloud heeft TMS software veel nieuwe mogelijkheden en flexibiliteit gebracht, waardoor oplossingen en toepassingen op kleinere schaal ook interessant zijn geworden. Met name e-commerce bedrijven hebben hiervan al optimaal gebruik kunnen maken. Ook andere nieuwe technologie heeft grote impact op TMS software.
TMS en artificial intelligence
Het gebruik van AI technologie en machine learning in de software zelf, de toepassing van sensoren voor het verzamelen van meer data (IoT, Internet of Things) en het gebruik van zelfrijdende wagens zijn voorbeelden van vernieuwingen rond TMS oplossingen. Klantportalen geven klanten doorlopend inzicht in de status van hun bestellingen en leveringen. Blockchain technologie garandeert in de leveringsketen betrouwbare track and trace data. Daarnaast zijn er digitale assistenten en chatbots die de communicatie met en voor klanten en gebruikers kunnen vereenvoudigen.
TMS software vergelijken en kiezen
Wat is belangrijk bij TMS selectie?
TMS projecten kunnen complexe ICT projecten worden, omdat het veel raakvlakken heeft met andere software in je organisatie. Ook kan het lastig zijn de functionaliteit van de verschillende oplossingen te vergelijken en vast te stellen welke het beste past bij jullie logistieke processen. Hulp is altijd nodig. Wacht daar niet mee tot je vastloopt. Zoek daarom in het begin van je project al contact met leveranciers en adviseurs. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je daarna met ze in zee moet, maar de kennis die je in deze fase opdoet is essentieel voor het succesvol verlopen van je selectie- en implementatietraject.
Eigen kennis is noodzakelijk
Vaar bij TMS selectie niet blind op wat adviseurs, selectiewebsites of anderen je adviseren. Bouw altijd ook zelf kennis op over het selectie- en implementatietraject. Zorg dat je iedere keuze zelf kunt begrijpen en onderbouwen. Let erop dat de TMS specialist die je wilt inschakelen kennis en ervaring heeft met jullie type transportprocessen. Richt je ook niet te snel op grote spelers op de TMS markt. Voor jou minder bekende TMS software en TMS adviseurs of consultants bieden vaak oplossingen met heel eigen eigenschappen en voordelen.
Bouw zekerheden in tijdens de selectie
Maak met iedereen die bij jullie TMS project betrokken is over alles wat het selectietraject aangaat goede afspraken en leg die altijd vast. Een goede business case is belangrijk om de kwaliteit van je keuze te kunnen bepalen. Stuur deze tijdens het project bij. Omstandigheden kunnen tijdens het project veranderen. In de selectiefase is voor TMS leveranciers niets een probleem en alles kan opgelost worden. Zorg ervoor dat je doorvraagt, garanties krijgt en referenties kent. Daarmee voorkom je dat beperkingen van een TMS oplossing pas blijken als je al met de implementatie ervan bent begonnen.
Beoordeel een TMS oplossing niet alleen op de specificaties van de software zelf, maar met name ook op de deskundigheid van de leverancier ervan. Ook de kostenkant is belangrijk. Voorkom dat je TMS project qua kosten en planning ontspoort. Controleer tijdens de selectiefase welke leveranciers je de meeste zekerheden bieden en realiseer je dat van ‘minderwerk’ zelden sprake is en van ‘meerwerk’ bijna altijd.
TMS software implementeren
Waaruit bestaat de implementatie van TMS software?
De implementatie van transport management moet zorgvuldig uitgevoerd worden. Alleen dan kan je ervoor zorgen dat de software goed functioneert en aansluit op jullie wensen en behoeften. De implementatie begint met een gedetailleerde planning, waarbij je de specifieke doelen van het TMS vaststelt.
Belangrijk onderdeel van een TMS implementatie is de integratie van het TMS met bestaande software, zoals jullie ERP, WMS of supply chain management oplossing. Deze integratie moet ervoor zorgen dat het TMS naadloos samenwerkt met andere bedrijfsprocessen. Dit is belangrijk voor de efficiëntie van de toeleveringsketen. Ook het migreren van jullie data is een kritieke stap, waarbij bestaande transportdata nauwkeurig naar het nieuwe TMS systeem worden gemigreerd.
Training van personeel vraagt ook veel aandacht. Medewerkers moeten volledig bekend zijn met de functionaliteiten van het TMS om het maximale uit de software te kunnen halen. Ondersteuning en regelmatige updates van de softwareleverancier zijn ook belangrijk. Deze zorgen ervoor dat het systeem blijft voldoen aan veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen. Vergeet ook niet om het systeem doorlopend te blijven monitoren, zodat het kan blijven voldoen aan de doelstellingen, wensen en eisen.
Waar kan het misgaan tijdens de implementatie?
De implementatie van TMS software kan verkeerd gaan om verschillende redenen. Een veelvoorkomend probleem is dat er onvoldoende afstemming is tussen de functionaliteit van het TMS en specifieke bedrijfsprocessen. Dit kan leiden tot inefficiënt en beperkt gebruik van de software. Een andere valkuil is het gebrek aan betrokkenheid en training van de gebruikers van de nieuwe software. Er ontstaat dan vaak weerstand, waardoor de nieuwe software niet optimaal wordt benut. Daarnaast kan het onderschatten van tijd en middelen, die nodig zijn voor een zorgvuldige data integratie en data migratie, zorgen voor technische problemen en vertragingen tijdens de implementatie. Allemaal potentiële problemen die je kan voorkomen met een goede voorbereiding en deskundige begeleiding van een TMS expert.
TMS leveranciers en adviseurs
Overzicht van leveranciers en adviseurs
Om je TMS project goed uit te voeren is hulp nodig van leveranciers, adviseurs en consultants. Zij helpen je met hun kennis en ervaring bij de selectie en implementatie van de best bij jullie transportprocessen passende TMS oplossing. Bekijk hier de specialisten op dit gebied.
Lees verder over TMS software
Oriënteren op TMS software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’
TMS oplossing selecteren? Gebruik de gratis TMS box
Hulp of advies nodig? Deze TMS software experts staan voor je klaar!
TMS software vergelijken Bekijk TMS oplossingen en leveranciers.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief