Softwareontwikkeling en software development

Softwareontwikkeling

Oplossingen, specialisten en informatie over maatwerk software en software development

 

Softwareontwikkeling gaat over alle werkzaamheden en processen die stap voor stap in een softwareproject resulteren in goedwerkende software. Andere benamingen zijn software development of software engineering. Als je bedrijf zoekt naar een maatwerk softwareoplossing, zal je belangrijke keuzes moeten maken. Maak hier kennis met die keuzes, soorten softwareontwikkeling, de aanpak van je softwareproject en de specialisten die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van de software.
Deze experts kunnen je helpen!

 

 

KENNISMAKING   |   VERDIEPING   |   SELECTIE   |   EXPERTS   |   ARTIKELEN   |   MEER


 
KENNISMAKING

Wat is softwareontwikkeling?

 

Wat is softwareontwikkeling?

Softwareontwikkeling is een stapsgewijs proces, bestaande uit het ontwerpen, programmeren, testen en optimaliseren van software met een specifieke functionaliteit. Andere aanduidingen zijn software development en software engineering. Doel van dit proces is dat het resulteert in een softwareapplicatie die maximaal beantwoordt aan vooraf gedefinieerde doelen en functionaliteit. Softwareontwikkeling kan betrekking hebben op een breed verkrijgbaar standaardproduct of een maatwerkoplossing zijn. Voor het bouwen van software bestaan diverse ontwikkelingsmethoden.

Door de onzekerheid over het resultaat van het laten bouwen van maatwerksoftware en de relatief hoge kosten daarvan, overheerste bij bedrijven altijd het gebruik van standaardsoftware. Dat verandert de laatste tijd enigszins. Door de steeds grotere rol van generatieve AI op softwareontwikkeling, vervallen veel nadelen van maatwerksoftware en wordt het voor bedrijven weer vaker aantrekkelijk zelf unieke applicaties te laten ontwikkelen.

 

Welke soorten softwareontwikkeling zijn er?

Er zijn drie hoofdsoorten van softwareontwikkeling: applicatiesoftware, systeemsoftware en embedded software. Elk soort software heeft een specifieke functie en vereist voor de ontwikkeling ervan speciale kennis en vaardigheden.

  • Applicatiesoftware – Deze software ontwikkel je om je te helpen bij het uitvoeren van specifieke taken. Applicatiesoftware kan variëren van zakelijke toepassingen, zoals Microsoft Office, financiële software, ERP software en HRM oplossingen tot op consumenten gerichte software zoals videogames en mobiele apps. De ontwikkeling van applicatiesoftware is helemaal gericht op de specifieke behoeften van gebruikers, waardoor ook het UX/UI design belangrijk is bij dit soort software.
  • Systeemsoftware – Systeemsoftware wordt ontworpen om de basisfuncties van computers en IT apparatuur mogelijk te maken. Daarnaast biedt systeemsoftware een interface tussen de hardware van computers en gebruikers of applicatiesoftware. Voorbeelden van systeemsoftware zijn besturingssystemen zoals Windows, iOS, Android en Linux, maar ook printerdrivers en andere software die helpen bij het beheren van IT apparatuur.
  • Embedded software – Steeds meer apparaten, anders dan IT apparatuur, worden voorzien van software om de werking ervan te bepalen. Dit soort software is geïntegreerd in de apparaten, zoals bij wasmachines, vliegtuigen, auto’s of medische apparatuur. Embedded software is speciaal ontworpen om beperkte, specifieke functies uit te voeren in samenwerking met de hardware. Bij de ontwikkeling van embedded software moet rekening gehouden worden met de operationele eisen van het apparaat en de beperkingen van de hardware.

 

Vergelijk software development specialisten en ontdek de verschillen.

Bekijk specialisten

 

Voor welke toepassingen kan je software laten ontwikkelen?

De belangrijkste toepassingen van softwareontwikkeling zijn voor bedrijfssoftware, webapplicaties (cloudapplicaties), mobiele apps en API’s.

  • Bedrijfssoftware – Bedrijfssoftware ondersteunt specifieke bedrijfsprocessen of meerdere tegelijk. Voorbeelden van bedrijfssoftware zijn ERP software, CRM software, HRM software of warehouse management software.
  • Webapplicaties – Webapplicaties of cloudapplicaties betreffen software die toegankelijk is via internet. Doordat deze software in de cloud draait, ben je flexibel, is de software eenvoudig schaalbaar voor de benodigde capaciteit en kan je overal van de webapplicatie gebruik maken. Bijna alle bedrijfssoftware bestaat als webapplicatie. Ook een specifieke softwareontwikkeling voor je website kan je zien als webapplicatie.
  • Mobiele apps – Deze softwareapplicaties worden speciaal ontworpen voor mobiele devices, zoals smartphones en tablets. Mobiele apps kunnen je bedrijfsprocessen ondersteunen door medewerkers of klanten toegang te geven tot bedrijfsfuncties en data vanaf elke locatie. Voorbeelden zijn mobiel bankieren apps, bestel- en voorraadapps en apps die je sales ondersteunen.
  • API’s – API staat voor ‘application programming interface’. Het is de oplossing die verschillende softwaretoepassingen in staat stelt met elkaar te communiceren en functies te delen. API’s zijn essentieel voor het creëren van netwerken van interactieve, onderling verbonden softwareoplossingen binnen je bedrijf. Je gebruik een API bijvoorbeeld om je webapplicatie te laten communiceren met een database of om de koppeling van je bedrijfssoftware en een betaalsysteem of logistieke dienst mogelijk te maken.


 
VERDIEPING

Over softwareontwikkeling en de keuzes daarbij

 

Maatwerksoftware of standaardsoftware?

De afgelopen 20 jaar is er een enorm aanbod van standaardsoftware ontstaan en werd deze door bedrijven massaal toegepast voor praktisch ieder bedrijfsproces. Een logische ontwikkeling, omdat standaardsoftware altijd al veel voordelen bood. Zo is standaardsoftware doorgaans veel goedkoper in aanschaf dan maatwerksoftware, omdat de ontwikkelingskosten verdeeld worden over vele gebruikers. Ook de implementatietijd van standaardsoftware is korter. Installeren en configureren is mogelijk, zonder tijdrovende en complexe ontwikkelingsprocessen. Daarnaast wordt standaardsoftware gezien als betrouwbaarder, omdat het dankzij veel gebruikers uitvoeriger is getest en telkens is geoptimaliseerd. Alle kennis van eerdere ontwikkelingen zit iedere keer weer in een nieuwe versie van het product. Dat zorgt voor minder fouten en stabielere prestaties.

Een nadeel van standaardsoftware is dat het minder flexibel is. Hierdoor zal je bedrijfsprocessen moeten aanpassen op de mogelijkheden van de software en niet andersom. Daarnaast ben je afhankelijk van de softwareleverancier voor updates en kan je beperkt worden in het aanpassen van de software.

Maatwerksoftware wordt specifiek voor jullie bedrijfsprocessen ontwikkeld en kan daarmee helemaal voldoen aan al jullie specifieke wensen en eisen. Aanpassingen kan je maken als dat nodig is, bijvoorbeeld als je bedrijf snel groeit of nieuwe aanvullende activiteiten krijgt. Ook kunnen maatwerkoplossingen je een concurrentievoordeel bieden. Nadelig zijn de hogere kosten, langere implementatietijd en het risico dat de software niet aan jullie verwachtingen voldoet of het project niet goed aangestuurd wordt.

 

Invloed van nieuwe ontwikkelingen op softwareontwikkeling

Jarenlang bepaalde de bovenstaande voordelen en nadelen de keuze tussen een softwareontwikkeling op maat of het gebruik van standaardsoftware. Standaardsoftware kreeg hierdoor vaak de voorkeur. Door diverse technologische ontwikkelingen is het bouwen van maatwerksoftware echter weer een stuk aantrekkelijker geworden.

  • Betere ontwikkeltools – Nieuwe en verbeterde softwareontwikkelingstools en frameworks maken het mogelijk om sneller en goedkoper maatwerksoftware te bouwen. Via moderne technologieën zoals low-code en no-code platforms kunnen zelfs niet-technische gebruikers zelfstandig applicaties ontwikkelen. Dit verlaagt de drempel voor maatwerksoftware enorm.
  • Cloudcomputing – Betere cloudtechnologie biedt een flexibele en schaalbare basis voor het hosten en beheren van maatwerksoftware, waardoor de investeringskosten en operationele kosten lager worden. Daarnaast maken cloudplatforms zoals AWS, Azure en Google Cloud het eenvoudiger om veilige, overal toegankelijke applicaties te ontwikkelen.
  • API’s – De beschikbaarheid van open API’s en de toegenomen integratiemogelijkheden maken het eenvoudiger om maatwerkoplossingen te ontwikkelen die je naadloos kan koppelen met andere tools en systemen.
  • Agile en DevOps – Ontwikkelingsmethoden zoals Agile en DevOps hebben softwareontwikkeling versneld en de betrokkenheid van de eindgebruiker gedurende het ontwikkeltraject verhoogd. Dit zorgt voor betere afstemming tussen gebruikers en ontwikkelaars, waardoor de kans op een succesvol softwareproject toeneemt.
  • AI en ChatGPT – Softwareontwikkeling bestaat voor een groot deel uit het schrijven van code. Generatieve AI wordt steeds waardevoller in het helpen van softwareontwikkelaars bij het schrijven van die code. De ontwikkelingen op dit terrein gaan razendsnel, waardoor te verwachten valt dat het ontwerpen, ontwikkelen en testen van software de komende jaren steeds sneller en goedkoper zal worden. Met name hierdoor wordt het ontwikkelen van maatwerkapplicaties steeds aantrekkelijker.

 

Lees hoe je IT projecten succesvol worden

 

Uit welke fasen bestaat een softwareontwikkelingstraject?

Het ontwikkelen van software is een gestructureerd en gefaseerd proces. Door de verschillende fasen blijft de ontwikkeling overzichtelijk en beheersbaar. Welke stappen je onderscheidt, wordt bepaald door de gekozen ontwikkelingsmethodologie, zoals Agile, waterval of Scrum. In grote lijnen kennen alle softwareontwikkelingsprojecten vergelijkbare fasen.

  • Planning en requirement analyse – Dit is de eerste fase van je project waarin de projectdoelen worden vastgesteld. Projectmanagers, ontwikkelaars, klanten, eindgebruikers en andere betrokkenen komen samen om de softwarevereisten te bespreken en analyseren. Dit helpt bij het vaststellen van de scope van je softwareproject en de mensen en middelen die je daarvoor nodig hebt.
  • Softwareontwerp – Tijdens deze fase wordt het softwareontwerp gemaakt. Er worden meestal twee soorten ontwerpen gemaakt: het high level design (HLD) dat de architectuur en de grote componenten beschrijft en het low level design (LLD) dat de daadwerkelijke werking voor elke component specificeert. Ook de gebruikersinterface wordt vaak in deze fase ontworpen.
  • Codering – Dit is de fase waarin de daadwerkelijke software wordt ontwikkeld. Software developers schrijven code volgens de vooraf gedefinieerde ontwerpspecificaties. Code reviews en pair programming kunnen worden toegepast om de kwaliteit van de code te optimaliseren.
  • Testen – Nadat de software is ontwikkeld, zijn uitvoerig tests nodig om fouten en niet geprogrammeerde onderdelen te identificeren en te corrigeren. Verschillende testtechnieken worden gebruikt om de software te valideren, zoals unit testing, integration testing, system testing en acceptance testing.
  • Praktijktests – Als de software succesvol is getest en goedgekeurd, wordt deze geïmplementeerd in de gebruiksomgeving, zodat eindgebruikers ermee kunnen werken. Dit kan geleidelijk gebeuren via bijvoorbeeld een bèta-versie of in één keer.
  • Optimalisatie en updates – De softwareontwikkeling stopt niet bij daadwerkelijke implementatie. Daarna kan de software onderhoud nodig hebben om operationeel te blijven, verbeteringen en updates aan te brengen en om ervoor te zorgen dat de software blijft voldoen aan veranderende technologie of eisen van gebruikers.

 

Wat is de rol van UI/UX ontwerp bij softwareontwikkeling?

UI/UX ontwerp speelt een hele belangrijke rol bij softwareontwikkeling. Het vormt de schakel tussen de functionele aspecten van de software en de gebruikerservaring. UI staat voor ‘user interface’. Dat is het deel van de software dat gebruikers zien en waarmee zij interactie hebben, zoals knoppen, tekstvelden en afbeeldingen. UX staat voor ‘user experience’. Dit gaat over hoe een gebruiker het gebruik van de software ervaart.

Een goed ontworpen UI/UX zorgt ervoor dat de software niet alleen functioneel is, maar ook intuïtief, efficiënt en plezierig in gebruik. Dit leidt tot een hogere tevredenheid bij gebruikers en een betere gebruikersretentie, waardoor gebruikers de software langer blijven gebruiken. Een goede UI/UX kan zelfs de productiviteit verhogen, als door de software gebruikers sneller kunnen werken.

Door te investeren in een hoogwaardig UI/UX ontwerp, kan je je onderscheiden van concurrenten. Je kan immers een betere gebruikerservaring bieden. Als je in een markt actief bent waarin je gebruikers hoge verwachtingen en veel keuze hebben, kan dit succesbepalend zijn.

 

Ontdek wie je vanuit kennis en ervaring kan helpen met de beste oplossingen en adviezen.

Bekijk specialisten

 


 
SELECTIE

Wat is belangrijk bij de keuze van een softwarebedrijf?

 

Hoe selecteer je een softwareontwikkelaar?

Als je een softwarebedrijf wilt inschakelen voor het ontwikkelen van een softwareapplicatie voor je bedrijf, zijn er diverse aspecten belangrijk. Check al deze aspecten goed voordat je met een softwarebedrijf in zee gaat. Ontwikkeltrajecten kunnen kostbaar en langdurig zijn, waardoor verkeerde keuzes pas veel later blijken en je organisatie dan vaak al veel geld hebben gekost. Belangrijk zijn:

  • Branchekennis en ervaring – Het bedrijf dat de softwareontwikkeling voor jullie gaat doen moet aantoonbare ervaring hebben in jullie sector, met jullie type bedrijfsproces en met het soort softwareapplicatie dat jullie nodig hebben. Kijk altijd goed naar de portfolio en vraag om praktijkcases en referenties.
  • Technologische kennis en ervaring – Zorg ervoor dat het softwarebedrijf expertise heeft in de technologie die nodig zijn voor jullie softwareproject. Zij moeten zeer ervaren zijn met programmeertalen, frameworks, databases en andere technologische aspecten.
  • Kwaliteitsborging – Het softwarebedrijf moet solide processen voor kwaliteitsborging hebben. Dat is inclusief gestandaardiseerde testmethoden en validatie, om zodoende te garanderen dat de software betrouwbaar en vrij van fouten is.
  • Communicatie en samenwerking – Een goede communicatie is essentieel. De softwareontwikkelaar moet bereid zijn om nauw met jullie team samen te werken en regelmatig updates en feedback te verstrekken.
  • Cybersecurity – Door de sterke toename van cyberdreigingen moet het softwarebedrijf solide beveiligingsprotocollen hebben. Dat geldt voor zowel de ontwikkeling als de implementatie van de software.
  • Ondersteuning en onderhoud – Na oplevering van de ontwikkelde software is doorlopende ondersteuning en onderhoud belangrijk. Controleer of de softwareontwikkelaar voldoende ondersteuning biedt na de lancering en welke soort onderhoudscontracten zij aanbieden.
  • Kostenstructuur – Zorg ervoor dat de kostenstructuur van het softwarebedrijf helemaal duidelijk voor jullie is. Alle kosten moeten duidelijk worden gespecificeerd, van ontwikkeling tot en met de implementatie en het onderhoud.
  • Projectmanagement – Het softwarebedrijf moet effectieve methoden voor projectmanagement gebruiken. Dit kan gaan om geavanceerde tools voor projecttracking en projectmanagement, zoals Agile of Scrum. Doel hiervan is dat de softwareontwikkeling gestroomlijnd gebeurt en de oplevering volgens planning gaat.
  • Flexibiliteit en schaalbaarheid – Het softwarebedrijf moet zich aan kunnen passen aan veranderende behoeften tijdens het project, maar ook oplossingen kunnen bieden die schaalbaar zijn, zodat de software kan meegroeien met je organisatie.
  • Culturele fit – Dit is een niet te onderschatten factor in het succes van je softwareproject. Een culturele fit bepaalt de samenwerking tussen jullie en het softwarebedrijf. Een gezonde en positieve werkrelatie draagt enorm bij aan een succesvol eindproduct.

 


EXPERTS
 

Softwareontwikkeling specialisten en adviseurs

Softwareontwikkeling besteed je uit een softwarebedrijven die voor alle fasen van het softwareproject en voor alle toe te passen technologieën en methoden de specialisten in huis hebben. De belangrijkste aspecten die je keuze bepalen, heb je hierboven kunnen lezen. Het overzicht van specialisten en adviseurs verwijst naar websites waar je alle informatie kunt vinden over die specialismen, de aanpak, referenties en meer.


 
ARTIKELEN

Extra informatie over softwareontwikkeling

Ontdek meer over softwareontwikkeling en de verschillende aspecten daarvan via deze artikelen:

Hoe AI op drie gebieden zorgt voor een revolutie in softwareontwikkeling
Wat kost het om software of een app te laten ontwikkelen?
Softwareontwikkeling, een stappenplan
UX design trends voor 2024
7 best practices voor softwareontwikkeling
Waarom continue klantfeedback onmisbaar is voor softwareontwikkeling
 


 
MEER

Lees verder

Meer lezen? Download de gratis boeken van het ICT informatiecentrum.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.

 

Ook interessant
ERP software
Bedrijfssoftware
Low code softwareontwikkeling
Cloudcomputing