Logistieke software
Deze experts kunnen je helpen!
|
Informatie
Zo pak je jullie softwareproject aan
Leveranciers en adviseurs Artikelen over logistieke software ICT nieuwsbrief
|
4 onmisbare bronnen
Oriënteren op logistieke software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’.
Hulp of advies nodig? Deze software experts staan voor je klaar!
Meer weten? Download gratis boeken over logistieke software.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.
Wat is logistieke software en welke soorten zijn er?
Wat is logistieke software?
Logistieke software wordt toegepast om logistieke processen te beheren, stroomlijnen en optimaliseren. Met de steeds complexer wordende leveringsketens, de steeds hogere eisen die gesteld worden aan levertijden en leveringsbetrouwbaarheid en het toenemende belang van optimaal georganiseerd supply chain management, neemt het belang van moderne logistieke software steeds verder toe.
Logistieke software biedt tools voor alle facetten van de logistiek, zoals bij het beheer van transport, opslag, voorraad, orderverwerking en leveringsplanning. Geïntegreerde logistieke software biedt oplossingen voor het bijhouden van voorraadniveaus, verzendstatussen, leveringstijden en andere logistieke functies in één systeem. Voor de meeste logistieke functies bestaat ook aparte logistieke software. WMS software, TMS software en supply chain management software zijn daar voorbeelden van.
Waar wordt logistieke software toegepast?
Logistieke software wordt toegepast in alle sectoren waarin sprake is van de aanvoer, afvoer, verplaatsing of opslag van materialen, grondstoffen of producten. Dit is altijd het geval bij transport-, koeriers- en distributiebedrijven. Maar logistieke processen zijn ook aanwezig bij productiebedrijven, de detailhandel, e-commercebedrijven en de groothandel. Met hulp van logistieke software kunnen deze bedrijven de snelheid en nauwkeurigheid van hun logistieke processen optimaliseren en daarmee hun efficiëntie verhogen, kosten verlagen en klanttevredenheid verbeteren.
Welke soorten logistieke software bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten software die vallen onder het overkoepelende begrip logistieke software. Elk soort kent specifieke eigenschappen gericht op het ondersteunen en optimaliseren van een eigen onderdeel in de logistieke keten. Vaak deze functies geïntegreerd als logistiek onderdeel van een ERP systeem. Meer informatie over deze losse logistieke oplossingen en een overzicht van leveranciers en adviseurs voor deze oplossingen vind je in aparte secties over deze thema’s. Kijk hier oplossingen, leveranciers en informatie over:
Transport management software (TMS)
Warehouse management systemen (WMS)
Voorraadbeheersoftware
Supply chain management software (SCM)
Inkoopsoftware en order management systemen (OMS)
Kenmerken en toepassingen van logistieke software
Kenmerken van logistieke software
Logistieke software is een verzamelnaam voor allerlei soorten software voor het automatiseren van verschillende onderdelen van logistieke processen. Kenmerken en onderdelen van logistieke software zijn:
- Voorraadbeheer – Hier helpt logistieke software bij het nauwkeurig bijhouden en volgen van voorraden in magazijnen en distributiecentra. Dit is vaak inclusief het automatiseren van inkooporders en de optimalisatie van voorraadniveaus. Voor deze toepassing bestaat ook gespecialiseerde WMS software (warehouse management) en voorraadbeheersoftware.
- Transport management – Deze logistieke software bestaat uit tools voor het plannen en optimaliseren van het verplaatsen van fysieke goederen, het selecteren van verzendmethoden, het beheren van vrachttarieven en het volgen van zendingen gedurende het complete transportproces. Een specifieke oplossing hiervoor is TMS software (transport management).
- Orderverwerking – Deze functionaliteit van logistieke software automatiseert het proces van orderontvangst, orderverwerking en verzending. Een goede orderverwerking zorgt voor kortere doorlooptijden, snellere leveringen en minder fouten in het orderproces. Orderverwerking is vaak ook onderdeel van ERP software.
- Routeplanning – Logistieke software helpt je met het bepalen van de meest efficiënte routes en leveringsvolgorden. Specifieke algoritmen zijn hierbij belangrijk. Lagere brandstofkosten en hogere bezorgsnelheden zijn de resultaten van het gebruik van deze software. Er bestaat zowel losse routeplanning software als tools die onderdeel zijn van TMS software.
- Analyse en rapportage – Ook logistieke processen wil je steeds verder optimaliseren. Dat doe je op basis van data. Steeds meer logistieke software helpt je op basis van deze data met het genereren van gedetailleerde rapporten en analyses over logistieke prestaties, klanttevredenheid en kostenefficiëntie.
In welke bedrijfsprocessen speelt logistieke software een rol?
De logistiek van fysieke goederen of materialen speelt een rol in veel bedrijfsprocessen. Voorbeelden van deze bedrijfsprocessen zijn:
- Inkoop – Logistiek is onderdeel van het inkoopproces door het transport en de levering van grondstoffen of onderdelen die nodig zijn bij de productie of de verkoop. Efficiënte logistiek zorgt ervoor dat deze materialen op tijd en tegen zo laag mogelijke kosten worden geleverd. Logistieke software ondersteunt dit.
- Productie – Tijdens het productieprocessen zorgt logistiek voor het beheer van de materiaalstroom binnen de productiefaciliteit. Dit betreft het transport van grondstoffen naar productielijnen en het verplaatsen van halffabrikaten tussen de verschillende fasen in het productieproces. Logistieke software helpt je met het beheer van de materiaalstroom.
- Distributie – Na het productieproces speelt logistiek een belangrijke rol in de distributie van eindproducten naar groothandels, magazijnen, retailers of eindklanten. Dit gaat om werkzaamheden zoals orderverwerking, magazijnbeheer en transportmanagement. Voor deze toepassingen bestaat logistieke software in de vorm van WMS software en TMS software.
- Voorraadbeheer – Logistiek helpt je bij het beheer van voorraadniveaus, zowel in magazijnen als in retailomgevingen. Doel is om te zorgen voor een optimale beschikbaarheid van producten, lage voorraadkosten en het voorkomen van een tekort of juist overschot aan producten. Hier kom je logistieke software vooral tegen als WMS software of voorraadbeheersoftware.
- Retourlogistiek – Retourzendingen bestaan uit serviceoverwegingen en zijn een steeds belangrijker aspect van online verkopen. Het retourproces betreft het beheer van retourzendingen van klanten en terugzendingen in verband met reparaties, recycling of afvalverwerking van producten. Effectieve retourlogistiek zorgt voor een gestroomlijnde afhandeling van deze retourzendingen. Het goed op orde hebben van de retourlogistiek is belangrijk voor klanttevredenheid en uit oogpunt van duurzaamheid. Logistieke software leidt deze processen in goede banen.
- Klantenservice – Snelle en betrouwbare logistieke handelingen verbeteren je klantenservice, vooral door ervoor te zorgen dat je klanten hun bestellingen tijdig, compleet en in goede staat ontvangen. Het verhoogt de klanttevredenheid en bevordert klantenbinding. Logistieke software is hierbij onmisbaar.
Logistieke software leveranciers en adviseurs
Overzicht van leveranciers en adviseurs voor logistieke software (algemeen)
Leveranciers van logistieke software kunnen aanbieder zijn van meerdere soorten software of gespecialiseerd zijn in specifieke onderdelen, zoals WMS, TMS of voorraadbeheersoftware. Zoek je een volledig geïntegreerde logistieke oplossing dan kan je ook ERP software overwegen. Bekijk alle mogelijkheden goed en laat je door diverse partijen adviseren over de voor jullie beste oplossing.
Bekijk ook leveranciers en adviseurs van
TMS software
WMS software
Voorraadbeheersoftware
Supply chain management
Inkoopsoftware
ERP software
Extra informatie over logistieke software
Ontdek meer over logistieke software via deze artikelen:
Voorraadbeheer methodes: welke gebruik je best als klein of middelgroot bedrijf? ( (Comanage)
De logistiek van de toekomst (LogiNews)
De impact van software op logistieke markten (Adaption IT)
Logistieke planning software: de kern van efficiënte logistiek (RouteLogic)
Het magazijn wordt meer en meer echt geautomatiseerd (LogiNews)
Wat is supply chain executie software? (Supplychain365)
Lees verder
Oriënteren op logistieke software? Lees ‘Zo pak je jullie softwareproject aan’.
Hulp of advies nodig? Deze software experts staan voor je klaar!
Meer weten? Download gratis boeken over logistieke software.
Niets missen? Schrijf je in voor de ICT nieuwsbrief.
Ook interessant
TMS software
WMS software
Voorraadbeheer software
Supply chain management